Pretul aurului atinge un nou record de peste 1.030 dolari/uncie, pe fondul crizei economice

Data publicarii: 18-03-2008 | International

Pretul aurului a urcat luni la un nou nivel record, pentru ca investitorii au cautat activele sigure in urma accentuarii temerilor legate de sectorul financiar din Statele Unite si in contextul deprecierii dolarului, relateaza Reuters.

Aurul s-a tranzactionat luni la 1.023,95-1.025,00 dolari/uncie, dupa ce a atins un maximum de 1.030,80 dolari/uncie. Aurul inchidea sedinta de vineri din New York cotat la 996,90-997,70 dolari/uncie.

"Actualele probleme macro-economice, in special in Statele Unite, aduc noi cumparatori in piata aurului. Presiunile ce apasa asupra dolarului si nesiguranta generala sustin aceasta piata", a declarat un analist din cadrul Lehman Brothers, Michael Widmer.

"Ceea ce este cu adevarat important pentru aceasta saptamana este sa vedem cum va actiona Federal Reserve", a adaugat Widmer.

Banca centrala americana, Federal Reserve, a coborat de urgenta duminica dobanda de refinantare si a deschis un program de imprumut cu dobanda redusa pentru bancile de investitii, o masura care nu a mai fost luata de la Marea Criza, ceea ce semnaleaza adanca ingrijorare fata de situatiua actuala.

Investitorii se asteapta, de asemenea, ca Federal Reserve sa coboare dobanda de politica monetara cu pana la 125 puncte de baza in cadrul intrunirii ce va avea loc marti.

JPMorgan Chase & Co a anuntat duminica hotararea de a cumpara Bear Stearns cu numai 2 dolari/actiune in cadrul unei afaceri ce evalueaza banca americana de investitii la aproximativ 236 milioane dolari.

Masurile nu au redat insa increderea investitorilor.

In schimb, dolarul s-a depreciat la un nou nivel record in fata euro pe fondul temerilor ca ar putea exista si alte institutii afectate de criza financiara din Statele Unite.

Slabirea dolarului face aurul mai ieftin pentru investitorii in alte monede si duce la cresterea cererii.

NewsIn