Ministrul IMM-urilor vrea sa convinga companii din Spania sa investeasca in Romania

Data publicarii: 18-03-2008 | Economie

Ministrul pentru IMM-uri, Ovidiu Silaghi, a declarat, marti, la Bistrita, ca muncitorii romani din Spania ar putea fi convinsi sa se intoarca acasa in cazul in care companiile in care muncesc acestia ar fi atrase sa investeasca in Romania.

"Cu Spania problema e mai complicata, fiindca muncitorii de acolo s-ar intoarce acasa cu conditia sa vina si companiile la care lucreaza sa investeasca in Romania. In sectorul constructiilor, in Spania, este o scadere drastica, la nivelul anului 1994, si vom avea o discutie cu companiile de acolo sa vina sa investeasca la noi, fiindca avem destule de construit si ar fi o modalitate ca muncitorii nostri sa se intoarca in Romania", a spus Silaghi.

Ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), Ovidiu Silaghi, a precizat ca guvernul a alocat bani pentru o campania de atragere a muncitorilor romani care muncesc in strainatate. "Ministerul Muncii are cam 6 miliarde de euro pentru reconversie profesionala, cat si pentru celelalte programe de orientare a fortei de munca. Este adevarat ca si Guvernul Romaniei a inceput un program de convingere a muncitorilor din strainatate sa vina in tara sa lucreze, aratandu-le conditiile, care sunt mult imbunatatite fata de perioada cand au plecat. Noi doar in Italia avem oficial inregistrati cam 800.000 de muncitori si cam tot atatia si in Spania. Implicam in aceasta campanie de atragere a muncitorilor romani in companii romanesti si bani", a spus Silaghi.

El a precizat ca, la bursa locurilor de munca organizata recent la Roma, cativa muncitori romani au fost convinsi sa se intoarca acasa. "La bursa de la Roma am reusit sa convingem cativa muncitori sa vina sa lucreze pe 700 de euro si sa fie acasa, decat sa stea acolo, departe, pe 1000 de euro", a afirmat Silaghi.

Ministrul IMM-urilor a adaugat ca, in urma discutiilor cu reprezentanti ai Camerei de Comert din Italia, a reiesit ca mai mult de 30% din muncitorii romani nu se vor intoarce acasa, fiindca 70% sunt deja integrati. "Si-au cumparat case, au apartamente, copiii lor merg la scoala si, mai mult decat atat, companiile italiene au nevoie de ei. Sunt sectoare intregi din economia italiana care ar disparea daca muncitorii romani s-ar intoarce acasa", a spus Silaghi.

Ovidiu Silaghi a participat, la Bistrita, la seminarul "Solutii pentru dezvoltarea IMM-urilor 2008" la care autoritatile locale si judetene, oameni de afaceri si reprezentanti ai unor banci care au in pachete oferte pentru finantarea IMM-urilor au discutat despre solutii de comunicatii mobile si fixe, solutii de infrastructura pentru afaceri si de recuperare a creantelor, dar si posibilitati de promovare a exporturilor.

NewsIn