Pe aeroportul Otopeni vor ateriza 71 de aeronave oficiale in perioada summitului NATO

Data publicarii: 22-03-2008 | Diverse

Pe aeroportul Otopeni vor ateriza 71 de aeronave oficiale in perioada summitului NATO, iar traficul comercial ar putea sa scada cu aproape 20%, au declarat vineri oficiali ai Ministerului Transporturilor si ai aeroportului Henri Coanda.

Pe aeroportul Otopeni vor ateriza 71 de aeronave oficiale in perioada summitului, a declarat vineri secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Antonel Tanase. Aeroportul Otopeni este pregatit sa primeasca aeronavele oficiale la Bucuresti, fiind integrate in graficul de zbor ca sa nu se produca perturbari majore ale traficului civil.

Directorul de comunicare al aeroportului Henri Coanda Valentin Iordache a estimat pe perioada sumitului NATO o scadere a traficului de sub 20%.

In urma unui studiu efectuat de ROMATSA, s-a ajuns la concluzia ca in data de 2 aprilie, intre orele 13-16 va fi trafic de varf.

Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Antonel Tanase, a mai declarat ca pe 4 aprilie un numar de 16 aeronave oficiale stationate vor pleca de pe aeroportul Baneasa. Mai mult, in aceeasi perioada, de pe aeroportul Constanta vor mai pleca 11 aeronave oficiale iar de pe aeroportul Timisoara inca sase.

Directorul de comunicare al aeroportului Henri Coanda, Valentin Iordache, a anuntat ca vor fi anulate pe perioada summitului intre 15 si 18 curse, dus-intors, curse comerciale ale Tarom si a altor companii straine.

Intr-o sedinta recenta a Guvernului, printr-o hotarare privind unele masuri referitoare la desfasurarea activitatilor de zbor in spatiul aerian al Romaniei pe durata summitului NATO, se arata ca Aeroportul International Bucuresti-Baneasa "Aurel Vlaicu" va fi utilizat exclusiv in folosul summit-ului, iar Aeroportul International "Henri Coanda" Otopeni va opera toate cursele civile in perioada reuniunii".

Potrivit hotararii de Guvern, aeronavele care executa misiuni in sprijinul summitului au prioritate fata de aeronavele civile, cu exceptia cazului in care aeronavele civile sunt intr-o situatie de urgenta.

Acelasi act normativ interzice aeronavelor de stat care transporta trupe, armament, munitii, explozivi sau materiale radioactive sa survoleze teritoriul Romaniei in acest interval, indiferent daca aeronavele sunt inmatriculate in Romania sau in alta tara.

Masurile prevazute in actul normativ se aplica intre 2 - 4 aprilie, incepand cu ora intrarii primei delegatii sau a primului invitat oficial in spatiul aerian al Romaniei si pana la ora parasirii spatiului aerian de catre ultima delegatie, sau de catre ultimul invitat oficial.

NewsIn