BNR ia masuri de limitare a consumului cu riscul de a lasa bancile fara lichiditati

Data publicarii: 27-03-2008 | Finante-Banci

Cresterea dobanzii cheie la 9,5% si mentinerea rezervelor minime obligatorii la niveluri foarte ridicate arata preocuparea bancii centrale de a tine in frau consumul prin scumpirea suplimentara a creditelor inainte de Paste, desi aceasta masura poate genera probleme grave de lichiditate bancilor.

Economistii sustin ca mentinerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la nivelul curent, de 20%, este coerenta din perspectiva scopului vizat de BNR, de a controla cat mai sever consumul, insa pentru unele banci aceasta decizie ar putea insemna agravarea, in aprilie, a problemelor de lichiditate deja existente, ceea ce ar putea trimite dobanzile din piata interbancara spre nivelurile foarte ridicate atinse anul trecut, de peste 50%. Un semnal in acest sens ar fi nivelul deja foarte ridicat al dobanzilor pe care unele banci sunt dispuse sa le plateasca pentru depozitele atrase de la clienti, sustin analistii.

Majorarea dobanzii cheie, principalul instrument de politica monetara, nu va influenta semnificativ cursul, deoarece piata anticipa miscarea, dar va scumpi in urmatoarele doua luni creditele, limitand inclinatia spre consum a romanilor. Efectele unei astfel de decizii asupra preturilor se fac observate abia dupa o perioada mai lunga, de cateva luni.

Dobanzile interbancare risca sa sara la 50% in aprilie, din cauza lipsei de lichiditate

"Acesta ar fi fost momentul oportun pentru o scadere a rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei ale bancilor, in conditiile in care o astfel de masura ar fi contracarat problemele de lichiditate cu care este probabil sa ne confruntam in aprilie. Urmatoarea sedinta de politica monetara este abia in mai, iar pana atunci nu este exclus sa ne trezim cu dobanzi de 50% in piata, cum a fost anul trecut", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

El a precizat ca dobanzile ridicate pe care unele banci sunt dispuse sa le plateasca pentru depozitele atrase semnaleaza, de asemenea, interesul bancilor de a atrage lichiditate.

Aceste dificultati legate de lichiditatea din piata ar putea fi accentuate de eventuale interventii ale BNR in piata valutara, banca centrala putand sa se transforme, la un moment dat, in creditor net, a adaugat Dumitru.

El a explicat ca majorarea dobanzii de politica monetara la 9,5% implica noi cresteri ale costurilor creditarii, dar si ale dobanzilor pentru depozite, insa transmiterea costurilor catre clienti se va petrece intr-o luna sau doua, in functie de banca.

Masura BNR semnaleaza temeri inflationiste suplimentare

"Prin decizia adoptata, banca centrala indica deterioarea anticipatiilor inflationiste, ceea ce reprezinta un argument solid pentru a aduce in discutie nivelul de peste 7% al indicelui preturilor de consum la finalul acestui an", a declarat economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor.

El a mai spus ca majorarea la 9,5% a dobanzii de politica monetara este "neadecvata economiei romanesti, atat din punct de vedere al corelatiei acesteia cu mediul extern, cat si din punct de vedere al corelarii cu principala vulnerabilitate a Romaniei - deficitul extern".

BNR mareste dobanda in speranta ca turbulentele internationale vor trece pana in vara

Presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, sustine ca banca centrala a vizat in mod prioritar, prin majorarea dobanzii cheie la 9,5%, aprecierea leului, in speranta ca aceasta masura va contribui la temperarea cresterii preturilor, in special pe componenta de bunuri alimentare.

"Logica pe care merge BNR este sa tina lucrurile sub control pana la vara, in speranta ca, pana atunci, turbulentele internationale se vor mai linisti. Pe leu, perceptia curenta era de depreciere, iar singurul efect imediat al majorarii dobanzii cheie este cel psihologic", a mai declarat Dragos Cabat.

Majorarea dobanzii cheie afecteaza consumul cu atat mai mult cu cat ar putea scumpi creditele inainte de Paste

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, apreciaza ca decizia de majorare a dobanzii cheie este cu atat mai importanta cu cat a fost luata cu putin timp inaintea sarbatorilor de Paste, cand consumul se accelereaza.

"Cred ca este o decizie corecta, care arata ingrijorarea BNR privind inflatia si determinarea institutiei de a folosi toate parghiile de care dispune pentru a tempera cresterea preturilor. De asemenea, cred ca majorarile aplicate dobanzii de politica monetara in ultimele luni nu au inflamat deficitul de cont curent si nici nu au un impact semnificativ asupra cresterii economice, in conditiile in care, in primul trimestru din 2008 ne asteptam la un avans extrem de consistent al economiei", a declarat Anghel. El a adaugat ca, in conditiile unui an agricol normal, ne putem astepta la o crestere a economiei peste nivelul de anul trecut, de 6%.

Asupra cursului de schimb, Anghel spune ca efectul majorarii nu va fi unul semnificativ, deoarece decizia era anticipata de piata. El sustine ca reactiile cursului de schimb ar fi fost mai ample, in sensul deprecierii leului, daca BNR ar fi mentinut dobanda cheie. In plus, turbulentele internationale prevaleaza in evolutia cursului de schimb, a mai spus Anghel.

El a concluzionat ca, tinand cont de plaja larga a estimarilor pietei inaintea acestei decizii, fata de opiniile mai apropiate de un consens in cazul deciziilor anterioare, aceasta crestere a dobanzii cheie ar putea fi ultima din acest an, in cazul in care presiunile inflationiste, atat din interior, cat si din plan extern, nu se vor mai agrava.

BNR a urcat la loc dobanda cheie in cinci luni, dupa ce i-a luat doi ani si trei luni sa o duca la 7%

Este a patra majorare consecutiva a dobanzii cheie a bancii centrale, dupa cele din 31 octombrie 2007 (de la 7% la 7,5%), din 7 ianuarie (de la 7,5% la 8%) si din 4 februarie (de la 8% la 9%). Astfel, BNR a urcat in ultimele cinci luni dobanda anuala pe care o plateste bancilor la depozitele pe care acestea le constituie la banca centrala cu 2,5 puncte procentuale.

Dobanda de politica monetara nu a mai fost la un nivel atat de ridicat din august 2005, cand BNR a hotarat sa micsoreze dobanda cheie de la 12,50% la 8,50% pe an.

Decizia se incadreaza in marja superioara a estimarilor analistilor, care anticipau, intr-un sondaj NewsIn, o majorare a dobanzii cheie cu pana la o jumatate de punct procentual.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, majorarea dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct procentual la 9,5% si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

NewsIn