Ce ati face daca ati avea salariul directorului executiv al Deutsche Bank, de 14 milioane de euro?

Data publicarii: Astazi, 27-03-2008 | Finante-Banci

14 milioane de euro impartit la 12 luni pe an inseamna 1,167 milioane de euro pe luna, impartit la aproximativ 21 de zile lucratoare, ajungem la peste 55.500 de mii de euro pe zi. Mai departe, pentru 8 ore de munca pe zi ajungem la un castig de 6.944 de euro pe ora, adica aproape 2 euro pe secunda! Da, atat a castigat seful Deutsche Bank, Josef Ackermann, in anul 2007. Iar venitul sau a crescut cu 1% fata de 2006...

Ne intrebam... ce ar putea face domnul director cu atatia bani? Voi ce ati face? O masina pe zi, un apartament cu trei camere intr-o zona centrala a Bucurestiului la fiecare trei, patru zile, sau trei pachete de guma pe secunda. Dar ce sa faci cu atata guma? Pana la urma, ce ai putea face cu atatea apartamente? Oficialii bancii spun ca majorarea castigului lui Ackermann s-a produs pe fondul cresterii cu 7% a profitului net al Deutsche Bank: in 2007 banca a raportat un profit de 6,5 miliarde de euro.

Deutsche Bank anunta in fiecare an salariul individual al sefilor sai, spre deosebire de alte companii germane precum Porsche, care publica doar suma totala a salariilor primite de manageri.

Iar anuntul legat de castigurile pe 2007 ale sefului Deutsche Bank va agita din nou spiritele in Germania. Nu e un secret faptul ca populatia critica intens salariile managerilor marilor companii, in contextul in care puterea de cumparare a germanilor stagneaza.

Seful Deutsche Bank, in varsta de 58 de ani, este acum in centrul atentiei. Avand reputatia de a fi cel mai bine platit dintre managerii companiilor ce se regasesc in indicele bursier DAX, Josef Ackermann si-a facut multi inamici si prin comportamentul sau considerat arogant, cu ocazia unui recent proces financiar. In noiembrie, presedintele Horst Koehler a cerut actionarilor si consiliilor de administratie sa vegheze ca sefii "sa nu piarda simtul masurii in privinta pretentiilor salariale". Si s-a vazut cum ordinele i-au fost indeplinite...

Revenind la Deutsche Bank, previziunile pe 2008 nu sunt foarte optimiste: in raportul sau anual, conducerea bancii a avertizat ca si-ar putea rata tinta de profit din cauza prelungirii conditiilor dificile de pe pietele financiare. Pentru 2008 Deutsche Bank si-a propus un profit inainte de taxe de 8,4 miliarde euro. Cea mai mare banca germana a informat ca ar putea fi nevoita sa reduca o parte din valoarea anumitor active, dupa ce anterior a exclus aceasta ipoteza.

The Money Channel