Romania si-a propus sa reduca consumul de energie cu 4,5% pana in 2010

Data publicarii: 28-03-2008 | Economie

Guvernul si-a propus sa puna in aplicare mai multe programe pentru reducerea consumului de energie si pentru cresterea eficientei energetice si vrea ca pana in 2010 sa reduca cu 4,5% consumul de energie, a declarat joi ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

"Vom solicita tuturor ministerelor si institutiilor publice un program de reducere a consumurilor energetice, care sa prevada iluminatul eficient, sisteme de ventilatie, sisteme de incalzire/racire performante, managementul energetic al cladirilor, iluminatul public, reabilitare termica a cladirilor, energii regenerabile. Pentru 2008, avem alocate 10 milioane euro prin care se vor finanta proiecte ale consiliilor locale pentru eficienta energetica.

Totodata, pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, statul are in vedere acordarea unor fonduri de 25 milioane lei, pentru 145 de blocuri. In ceea ce priveste eficienta energetica din industrie, avem in vedere un al treilea proiect, programe in valoare de 120 milioane dolari (circa 300 milioane lei), din care pana acum au fost alocate 34,2 milioane dolari, sume ce se afla in portofoliul Fondului Roman pentru Eficienta, in asociere cu Banca Mondiala", a declarat joi ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa cu tema "Surse regenerabile si eficienta energetica in Romania. Sisteme de promovare a RES".

Varujan Vosganian a mai spus ca statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa reduca cu 9% consumul final de energie intre 2008 si 2016, fata de perioada 2001-2005.

Daca in anul 2005, utilizarea energiei din surse regenerabile era de 17,8%, potrivit Hotararii Consiliului UE din martie 2007, un
procent de 20% din energia produsa trebuie sa fie asigurata de sursele regenerabile, pana in 2020. Insa tinta propusa pentru
utilizarea surselor de energie regenerabila este de 24% pana in 2020.

"In 2005, utilizarea surselor regenerabile era de 17,8%. Noi ne-am propus un obieciv de 24% pana in 2020. Romania s-a angajat prin Tratatul de Aderare sa ajunga la 33%, la consumul de energie electrica din surse regenerabila pana in 2010. Insa noi ne-am stabilit un procent de 35% pana in 2015 si 38% pana in 2020, prin strategia energetica. Deci 38% din productia de energie va fi asigurata de sursele regenerabile pana in 2020. De asemenea, ne-am stabilit tinta interioara de reducere a consumului de energie cu 4,5% pana in 2010", a precizat Vosganian.

Ministrul a ai spus ca are in vedere sustinerea centralelor de tip CET, care functioneaza pe langa municipalitati. "Zilele acestea
exista discutii pentru finalizarea unui proiect de hotarare care va intra in dezbatere dupa summitul NATO, care va oferi pentru fiecare megawatt/ora(MWh) livrat in sistem o finantare", a afirmat acesta.

Schema de sprijin este elaborata de Transelectrica, OPCOM, ANRE si (Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Urmeaza sa se decida valoarea bonusului pentru fiecare MWh produs in instalatii de cogenerare de inalta eficienta (n.r. producerea simultana de caldura si electricitate). Banii se dau suplimentar, peste pretul de comercializare in piata a energiei, a explicat la randul sau vicepresedintele ANRE, Nicolae Opris.

NewsIn