Frauda bancara la BCR de peste 5 miliarde de lei, cu ajutorul unei angajate a bancii

Data publicarii: 29-03-2008 | Finante-Banci

Politistii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Craiova au depistat un grup infractional care se ocupa cu obtinerea de credite prin utilizarea de documente falsificate. Astfel, banca fraudata cu peste 5 miliarde de lei este BCR. Oamenii legii au depistat pana in prezent 17 persoane implicate in aceasta frauda bancara, printre care o avocata si o functionara la BCR Craiova. Importiva lor s-a inceput urmarirea penala, acestea riscand sa stea dupa gratii pana la 20 de ani.

Banca Comerciala Romana, filiala Craiova, a fost fraudata cu peste 5 miliarde de lei, in aproape sase luni. Mai multe persoane, dintre care o avocata si o angajata a bancii au ajutat la obtinerea creditelor prin utilizarea de acte false. Irinel Lucian Tuta si David Valentin Popescu se ocupau de racolarea persoanelor. Acestia obtineau actele necesare, si anume, facturi curente, buletine si cele necesare pentru acest lucru, de la persoane fara venituri din mediul rural, promitandu-le suma de 300-500 de euro. Dupa ce obtineau aceste documente, le inaintau lui Constantin Florea, caruia i se zicea "directorul Florica", care se ocupa de falsificarea cartilor de munca si a altor documente. Mai mult decat atat, acesta falsificase si o stampila cu insemne ale Inspectoratului Teritorial de Munca.

Angajata BCR si o avocata lucrau mana in mana

Toate aceste acte false ajungeau la avocata Ileana Alina Raducan, care racolase o tanara, salariata a BCR, cu ajutorul careia nu se mai efectuau verificarile bancare impuse. Bineinteles ca si angajata BCR, Luminita Muresan avea cota parte din banii obtinuti din creditele bancare. Totul era pus la punct in asa fel incat, persoanele se prezentau la banca si ridicau banii fara a mai semna vreun document. Creditorii primeau intre 300 si 500 euro, iar restul banilor erau impartiti intre functionara bancii (20%), directorul Florica (15-20%), avocata (25%) si ceilalti doi complici cate 20%. Creditele solicitate BCR-ului au fost intre 3500 si 17.000 de euro. La unul dintre cei implicati in aceste fraude s-au descoperit cateva dispozitive de clonat carduri bancare.

Integral in Gardianul