O avocata si-a marit sanii folosind credite luate cu adeverinte false de la BCR

Data publicarii: 29-03-2008 | Finante-Banci

O avocata din Craiova, sotia unui cunoscut camatar local, a fost retinuta, joi seara, de cadrele BCCOA Craiova. Ileana Alina Raducanu era liderul unui grup de falsificatori de acte, pe baza carora mai multi doljeni au reusit sa contracteze credite bancare de la BCR Craiova, sucursala Patria, noteaza Gandul. Anchetatorii au descoperit ca membrii grupului au reusit sa ia de la banca aproximativ cinci miliarde de lei vechi. In acest dosar sunt cercetate 17 persoane, urmarirea penala fiind declansata pe numele a patru dintre acestea.

Bani in Sani
Credite pentru silicoane

Grupul era filat de ofiterii BCCOA Craiova din luna noiembrie 2007. Anchetatorii au stabilit ca Iulian Irinel Tuta, zis Nes, si Valentin David Popescu, poreclit Ducu, aveau sarcina de a gasi persoanele pe numele carora sa fie solicitate creditele bancare, de la care luau buletine sau carti de identitate, precum si facturi la utilitati. Dupa ce faceau rost de aceste documente, le inaintau lui Florentin Florea, zis directoru' Florica. Fost subofiter de armata, barbatul intocmea carti de munca, contracte de munca si adeverinte de salariat false, pe hartii aplicand stampilele societatilor SC Guardo AM Bucuresti si SC Aruxtrans SRL Calarasi. Ca falsurile sa para veritabile, Directoru' Florica avea in fals si o stampila a Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj.

Dupa ce dosarele erau intocmite, mergeau la avocata Elena Alina Raducan, care le ducea la banca. Acolo erau primite de Luminita Muresanu, functionara bancii care redacta contractele de creditare si aplica semnaturi in numele solicitantilor. Cand sucursala de la Bucuresti accepta acordarea imprumutului, titularii cartilor de identitate se prezentau la ghiseul BCR Patria, de unde ridicau banii. Valoarea creditelor varia intre 3.500 si 17.000 euro, insa solicitantii primeau doar 200 - 300 de euro. Restul se imparteau astfel: 20 la suta primea functionara bancii, 15-20 procente directoru' Florica, iar restul se imparteau egal intre avocata si intre cei doi racolatori. De-a lungul celor sase luni, grupul a reusit sa scoata din banca aproximativ cinci miliarde de lei vechi.

Cu banii castigati din inselatorie, avocata Elena Alina Raducan si-a facut si o operatie estetica, suferind o interventie de marire a sanilor. Una dintre persoanele care au primit bani de la banca este Petre Toader Predus-Mic, care le-a dat teapa falsificatorilor, fugind cu 7.500 euro. In dimineata zilei de 24 martie, cadrele BCCOA Craiova l-au prins pe aeroportul Baneasa pe Valentin David Popescu. Barbatul intentiona sa fuga din tara in Spania. In bagajele acestuia au fost descoperite mai multe dispozitive de clonare a cartilor de credit.

A doua zi, a primit mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Joi, cadrele BCCOA Craiova au mai retinut alte trei persoane implicate in dosar. Pentru a se recupera prejudiciul creat de grupul infractional, instanta a dispus sechestru asiguratoriu pe bunurile acestora. Pentru faptele lor, inculpatii risca pana la 20 de ani de inchisoare, fiind acuzati de constituire de grup infractional organizat, inselaciune, fals, uz de fals si fals privind identitatea.

Gandul