Ora Pamantului a stins peste 1,5 milioane de becuri in Romania

Data publicarii: 31-03-2008 | Mediu

Ora Pamantului a diminuat consumul cu pana la 150 de megawati, sambata, in intervalul 20.00-21.00, ceea ce inseamna ca aproximativ 1, 5 milioane de becuri au fost stinse in intreaga tara, a declarat, duminica, pentru NewsIn, director in cadrul DEN, Marian Cernat.

"Consumul s-a redus, sambata, in intervalul 20.00-21.00, dar nu se poate spune ca toata reducerea s-a datorat actiunii Ora Pamantului. Totusi, se poate aprecia ca acest eveniment a diminuat consumul cu pana la 150 de megawati, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 1,5 milioane de becuri",  a spus directorul adjunct al Dispeceratului Energetic National (DEN).

Acesta a precizat ca aceste date reprezinta o evaluare la nivel national, insa nu se poate determina consumul pe zone.

Potrivit Reuters, citat de Green Report, aproape 30 de milioane de oameni au stins luminile timp de o ora sambata seara, pentru a-si arata sprijinul fata de lupta impotriva incalzirii globale, primii fiind cei din Fiji si Noua Zeelanda. In a doua editie a campaniei Ora Pamantului s-au inscris peste 380 de orase si 3.500 de magazine din 35 de tari.

Organizatorii evenimentului Ora Pamantului, care s-a desfasurat anul acesta sub sloganul "Pamantul sufera. Stinge lumina!", spun ca oprirera luminilor timp de o ora are un efect minim asupra emisiilor de carbon, dar faptul ca atat de multi oameni au luat parte arata cat de multa ingrijorare provoaca schimbarea climatica. Urmatoarea "Ora a Pamantului" va avea loc pe 28 martie 2009.

In anul 2007, locuitorii orasului Sydney au luat pozitie fata de amenintarea pe care o reprezinta incalzirea globala. Era 31 Martie 2007, iar la ora 20,00, cladirile cele mai importante ale metropolei australiene si-au stins luminile, ceea ce s-a tradus prin participarea a peste 2.000 de companii si cca 2,2 milioane de persoane care au luat parte la initiativa, fie pentru ca au stins luminile, fie prin deconectarea tuturor aparatelor aflate in stand-by. Evenimentul s-a numit Earth Hour si a constituit un mesaj puternic privind nevoia de actiune conjugata a oamenilor in ceea ce priveste reducerea consumului de energie, avandu-se in vedere ca 35% din energia electrica este produsa de termocentrale - unii dintre cei mai mari poluatori.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: