Inflatia din zona euro ar fi fost mai accentuata daca BCE ar fi redus dobanda cheie

Data publicarii: 01-04-2008 | Economie

Inflatia din zona euro ar fi fost mai accentuata daca Banca Centrala Europeana (BCE) ar fi redus dobanda de politica monetara, a declarat unul dintre membrii consiliului de administrare al BCE, Lorenzo Bini Smaghi, intr-un interviu publicat marti, informeaza Reuters.

Factorii care au stat la baza cresterii majore a preturilor au fost temporari si deciziile legate de politica monetara s-au bazat pe estimarile inflationsite, a declarat Bini Smaghi pentru cotidianul Corriere della Sera.

Inflatia din zona euro a atins in un record de 3,5% in martie, au aratat statisticile publicate luni, excluzand efectiv posibilitatea unei coborari a dobanzii de politica monetara in viitorul apropiat, in ciuda incetinirii cresterii economice.

"In prezent, am fi avut o inflatie mai mare daca am fi redus dobanda cheie. Nu asta doresc europenii, mai ales cei mai putin instariti", a mai spus Bini Smaghi.

Acesta a adaugat ca cea mai mare parte a factorilor care au dus la majorarea costurilor nu au fost sub controlul bancii centrale si au fost de natura temporara.

BCE tinteste un nivel al inflatiei cu putin sub 2%.

"Deciziile de politica monetara sunt bazate pe estimarile inflationiste nu pe statisticile din trecut", a spus acesta. "De aceea actuala crestere a preturilor trebuie sa fie singulara si sa nu declanseze o spirala a preturilor si a costurilor".

Bini Smaghi a mai spus ca exista in continuare o problema a increderii in randul bancilor, care nu ofera imprumuturi interbancare.

"De aceea continuam sa intervenim direct in piata", a adaugat acesta.

BCE incearca sa aplaneze tensiunile din pietele financiare si acorda imprumuturi bancilor prin operatiuni de refinantare.

"Aceste operatiuni asigura lichiditatea in sistemul financiar insa nu rezolva problema lipsei de incredere in randul bancilor", a spus Bini Smaghi.

NewsIn