FMI isi reduce a doua oara anul acesta estimarile de crestere economica globala pentru anul 2008

Data publicarii: 04-04-2008 | International

Fondul Monetar International (FMI) si-a redus estimarile legate de cresterea economica la nivel mondial in 2008 a doua oara anul acesta, aratand ca problemele provocate de criza creditelor din Statele Unite ale Americii au un impact puternic asupra economiei globale, informeaza Reuters.

FMI estimeaza ca ritmul cresterii economice la nivel global va scadea la 3,7% in 2008, fata de 4,1% cat estimase in ianuarie, si sub 4,8% cat estimase in octombrie 2007. Ultimele date confirma ca ritmul de crestere economica a atins cel mai scazut nivel din 2002, cand rata de crestere era de 3,1%, potrivit FMI.

Economistul sef al FMI, Simon Johnson, a precizat ca economia SUA a ajuns la un nivel "virtual de stagnare" si va ramane slaba in trimestrele ce vor urma din cauza crizei creditelor.

Potrivit mass-mediei, perspectiva FMI privind cresterea economiei SUA pentru 2008 este de 0,5%, fata de estimarile initiale de 1,5%.

Potrivit lui Johnson, Europa este partial vulnerabila la problemele financiare provocate de criza creditelor din SUA.

Se asteapta ca FMI sa-si reduca estimarile privind cresterea economica pentru zona euro la 1,3% in urmatoarele saptamani, potrivit unor surse din UE, fata de 1,8% cat se estimase in ianuarie.

Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a anuntat ca estimarile FMI privind cresterea economica pentru zona euro sunt usor pesimiste.

Economistii de la Institutul Peterson din Washington au estimat o rata de crestere a economiei mondiale de 3,8% pentru anul 2008, fata de 4,7% in 2007.

Acestia au precizat ca economia SUA se afla in prag de, sau chiar in, recesiune, estimand un nivel de crestere al economiei americane de aproximativ 1% pentru 2008.

NewsIn