Un europarlamentar spaniol sustine ca PIB-ul Romaniei este un sfert din cel al statelor europene

Data publicarii: 06-04-2008 | Economie

Presedintele Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din Parlamentul European, liderul popular Galeote Gerardo, a declarat sambata, la Sovata, ca Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei este de 25% fata de media statele europene.

"Toata tara, intreg teritoriul Romaniei, este cu 75% sub nivelul mediu al UE in privinta Produsului Intern Brut. Contributia UE la dezvoltarea economica a tarii in urmatorii 6 ani va fi de aproximativ 20 de miliarde de euro. Daca se adauga 5 miliarde de euro cat e contributia Romaniei, sunt fonduri importante de 25 miliarde de euro, ca total investitii in politicile de coeziune din urmatorii ani", a spus Galeote Gerardo.

Popularul spaniol a a firmat ca acesti bani reprezinta o oportunitate pentru dezvoltarea tarii. Politicianul a pledat apoi pentru descentralizare si a dat exemplul Spaniei, unde, potrivit lui, procesul a "condus la niste regiuni foarte puternice".

Prezent la conferinta de la Sovata "Regiuni intr-o Uniune a valorilor", ministrul Korodi Attila a prezentat principalele obiective de dezvoltare durabila, care, in viziunea lui, garanteaza ca doar in anul 2030 Romania va ajunge la media de dezvoltare a tarilor europene. "Sunt definite trei perioade tinta. Pana in 2013 trebuie sa garantam ca tot ce inseamna politici publice sa aiba incluse principiile dezvoltarii durabile. Ma refer la educatie, sanatate publica cat si protectia mediului. Insa daca vorbim de anul 2020, acesta trebuie sa insemne pentru Romania ca principalii coeficienti de dezvoltare sa arate acelasi nivel care s-a inregistrat in 2006 la media tarilor UE. 2030 este anul in care trebuie sa ne apropiem foarte mult de media europeana care se inregistreaza pentru acelasi an la nivelul dezvoltarii tarilor europene. Acestea sunt cifrele mari la care ne raportam", a spus Korodi.   

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei Borbely Laszlo, se declara mai optimist si spune ca Romania ar putea obtine in scurt timp 4,6 miliarde de euro pentru cele 100 de proiecte in cadrul Programului Operational Regional.

NewsIn