Lipsa parcarii scade valoarea locuintelor in cazul segmentelor mediu plus si de lux cu pana la 30%

Data publicarii: 07-04-2008 | Imobiliare

Daca in ceea ce priveste achizitia initiala, diferenta dintre pretul apartamentul cu parcare si cel fara parcare nu e una foarte mare, in conditiile unei revanzari in timp, diferenta poate fi de pana la 30%, sunt de parere reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Esop.

Potrivit analistilor imobiliari, lipsa unui loc de parcare poate scadea si valoarea chiriei cu pana la 10-15%. "In cazul segmentelor mediu plus si lux, ai caror reprezentanti cumpara mult si cu scopul de a inchiria, viitorii propietari sunt interesati de achizitionarea unui apartament cu loc de parcare, caci unul fara aceasta facilitate se va inchiria mult mai greu, iar valoarea chirei va scadea cu pana la 10-15%. Si cum scopul achizitionarii apartamentului este acela de a obtine profit, o locuinta fara parcare ar fi neprofitabila", sustine directorul departamentului de vanzari rezidentiale al companiei de consultanta imbiliara Esop, Irina Petrescu.

Cu toate acestea, consultantii imobiliari sustin ca dupa ce municipalitatea a impus construirea de locuri de parcare suficiente pentru toate locuintele noi, ramane ca viitorii locatari sa le si achizitioneze, in conditiile in care costurile acestora pot depasi 20% din pretul locuintei. Acestia recunosc si faptul ca la nivelul locuintelor adresate cumparatorilor cu venituri medii, bugetul este unul strict determinat, iar un cost in plus le-ar da peste cap socotelile.

"Bucurestiul se confrunta, de mai multi ani, cu o lipsa acuta a locurilor de parcare, atat in centru cat si in cartierele rezidentiale, iar proiectele imobiliare noi vin sa rezolve, partial, aceasta problema. Cu toate acestea, desi legea ii obliga sa construiasca un numar suficient de locuri de parcare, majoritatea dezvoltatorilor nu impun cumpararea acestora, bazandu-se pe faptul ca, in timp ce unele familii nu-si permit o asemenea achizitie, altele au nevoie de doua sau mai multe", adauga reprezentantii Esop.

Datele companiei Esop arata ca in prezent in zona de nord a capitalei un loc de parcare suprateran costa intre 10.000-15.000 euro, iar unul in subteran intre 20.000-25.000 de euro. In centrul Bucurestiului, un loc de parcare suprateran se incadreaza intre 8.000-10.000 de euro, iar unul in subteran intre 15.000-18.000, iar intr-o zona semicentrala, in cartiere, nu depasesete 6.000 euro la nivelul solului si 15.000 euro intr-o parcare subterana.