Preturile locuintelor din Marea Britanie au inregistrat cea mai drastica scadere lunara din 1992

Data publicarii: 08-04-2008 | International

Preturile locuintelor din Marea Britanie au inregistrat in martie cea mai accentuata scadere de la recesiunea de la inceputul anilor 1990, a anuntat marti cel mai mare creditor ipotecar al tarii, sustinand asteptarile ca dobanda de referinta va fi coborata in aceasta saptamana, arata Reuters.

Preturile locuintelor au scazut in martie cu 2,5% fata de luna precedenta, a anuntat Halifax, o scadere de sase ori mai mare decat estimau analistii si cel mai mare declin intr-o singura luna din septembrie 1992.

Aceasta a coborat rata anuala a inflatiei din sectorul ipotecar la 1,1% in primul trimestru, mai putin de jumatate fata de nivelul estimat. Pretul mediu al locuintelor a fost de 191.556 lire sterline (380.700 dolari).

Lira sterlina s-a depreciat, pentru ca statisticile neasteptat de slabe au intarit estimarile ca banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, va reduce joi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5,0%.

"Impresia de ansamblu este ca pretul locuintelor incepuse sa scada semnificativ inainte de agravarea recenta a crizei creditelor", a declarat un economist din cadrul Global Insight, Howard Archer.

"Pericolul din ce in ce mai mare pe care il reprezinta corectia brusca a pietei imobiliare accentueaza presiunile asupta bancii centrale de a reduce dobanda de referinta", a adaugat Archer.

Multi economisti estimeaza ca pretul locuintelor va scadea in acest an, in contextul in care criza creditelor incepe sa afecteze economia reala. Toti marii creditori au retras din oferta imprumuturile ipotecare ce acopera costul total al achizitiei unei proprietati si au devenit mai prudenti in ceea ce priveste conditiile de acordare a imprumuturilor.

"Estimam ca preturile locuintelor din Marea Britanie vor inregistra o scadere usoara in acest an", a declarat economistul sef din cadrul Halifax, Martin Ellis.

"Cu toate acestea, orice declin trebuie sa fie pus pe seama scumpirilor semnificative din ultimii ani. Pretul mediu al locuintelor din Marea Britanie a urcat in ultimii 10 ani cu 120.860 lire sterline, de la 70,696 lire la 191,556 lire, o crestere de 171%", a explicat Ellis.

NewsIn