Doar o banca mare scoate in fata si dobanda variabila

Data publicarii: 09-04-2008 | Finante-Banci

O singura institutie de credit importanta foloseste la calculatorul de rate si valoarea dobinzii variabile. BCR este singura banca din Romania care calculeaza pe site-ul propriu valoarea ratei lunare la credite utilizind si dobinda variabila. Celelalte institutii de credit fruntase in ceea ce priveste volumul de credite ipotecare/imobiliare prefera fie sa utilizeze dobinda introductorie la calculatorul de rate (cazul Alpha Bank sau Volksbank), fie sa o afiseze doar pe cea fixa (cazul UniCredit Tiriac).

Exista si banci care se rezuma la a afirma ca practica o dobinda "revizuibila in functie de conditiile pietei", desi pe site-ul propriu afiseaza valori de dobinda aferente creditelor oferite: dobinzile introductorii. In ultima situatie se afla Raiffeisen si ING Bank Romania.

Desi nu are calculator de credit, Bancpost publica pe site-ul propriu marja pe care o adauga la valoarea EURIBOR sau ROBOR pentru a obtine valoarea dobinzii variabile. Faptul ca bancile nu sint inca suficient de transparente in privinta valorilor de dobinda reale nu ar fi un lucru atit de grav daca nu ar ascunde majorari semnificative de costuri care, in unele cazuri, pot conduce chiar la intrarea in incapacitate de plata a unor clienti supraindatorati.

Un calcul recent publicat in Cotidianul, arata ca rata lunara creste cu pina la 50% dupa ce expira perioada promotionala cu dobinda fixa. Astfel, rata lunara creste cu aproximativ 200 de euro la un credit de 80.000 de euro pe 25 de ani.

Cotidianul