Tarifele bancilor romanesti bulverseaza clientii de retail

Data publicarii: 09-04-2008 | Finante-Banci

Diferenta dintre cele mai ieftine si cele mai scumpe servicii bancare din tara noastra se ridica la 46%, noteaza Adevarul. Desi concurenta dintre institutiile de credit din Romania este acerba, preturile serviciilor oferite sunt foarte diferite. Analistii ne pozitioneaza pe locul cinci in UE, in functie de cat de scumpe sau cat de ieftine sunt tarifele bancare.

Un studiu al Bancii Mondiale arata ca tara noastra ocupa locul cinci in randul statelor din Uniunea Europeana in functie de diferenta dintre tarifele maxime si cele minime practicate de banci. Tariful se refera la un cos de produse si servicii bancare specific profilului consumatorilor din fiecare stat analizat in parte.

In cazul Romaniei, au fost luate in calcul preturile practicate de primele noua banci din sistemul bancar autohton: Alpha Bank, BCR, BRD, Banca Transilvania, Bancpost, CEC, ING, Unicredit-Tiriac Bank si Raiffeisen Bank. Pentru segmentul de retail bancar, discrepanta dintre cele mai scumpe si cele mai ieftine servicii a fost calculata la 46%. "Ma asteptam ca diferenta sa fie mult mai mare", spune Radu Craciun, director de investitii la InterAmerican.

Ne aflam insa cu mult in urma primei clasate, Danemarca, unde clientii platesc chiar si cu 154% mai mult pentru serviciile prestate de cea mai scumpa institutie bancara, fata de cele mai avantajoase tarife practicate pe piata. Pozitii de top sunt ocupate de Irlanda, cu 51%, urmata de Spania (50%) si Slovacia (47%).

Integral in Adevarul