Groupama confirma ca a platit 350 milioane euro pentru Asiban

Data publicarii: 09-04-2008 | Finante-Banci

Grupul francez de asigurari Groupama a platit actionarilor 350 milioane euro pentru al treilea asigurator de pe piata romaneasca, Asiban, a confirmat miercuri directorul general al Groupama, Jean-Francois Lemoux.

Mai multe cotidiane romanesti publicasera in ultimele zile informatia potrivit careia francezii de la Groupama platisera 350 milioane euro pentru Asiban.

Banca de investitii Rothschild, mandatata sa se ocupe de vanzarea companiei, a anuntat in urma cu o saptamana ca Groupama, a treia companie de asigurari din Franta, a intrat in negocieri exclusive cu actionarii pentru preluarea intregului pachet de actiuni al Asiban.

Capitalul Asiban era detinut, in transe egale, de patru banci: BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana (BCR), fiecare cu o participatie de 25% din actiuni.

De cumpararea Asiban mai erau interesate Generali, Axa, Uniqa (Austria), Eureko, Aegon (ambele din Olanda), Fondiaria (Italia) si Munich Re (Germania).

Dupa ce a cumparat BT Asigurari cu 100 milioane euro la sfarsitul anului trecut, Groupama a acceptat sa preia si divizia OTP Garancia Insurer de la banca OTP, una dintre cele  mai importante companii de asigurari din Ungaria. In tranzactie au fost incluse si subsidiarele acesteia din Bulgaria, Romania si Slovacia.

Banca Transilvania a finalizat in octombrie negocierile cu Groupama, una dintre cele mai mari companii de asigurari din Franta, pentru vanzarea a 90% din actiunile BT Asigurari.

In 2007, Asiban a inregistrat prime brute subscrise de 620 milioane lei (185,8 milioane euro).

Dupa preluarea Asiban si a subsidiarei din Romania a OTP Garancia, Groupama ajunge la o cota de piata de peste 12%, care ar plasa compania pe locul al treilea pe piata romaneasca, dupa Vienna Insurance Group si Allianz-Tiriac.