Fixarea cursului unor valute fata de dolar genereaza inflatie la nivel mondial

Data publicarii: 14-04-2008 | International

Unul din membrii consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), Christian Noyer, a declarat sambata ca raportarea la dolar a unora dintre economiile emergente duce la accentuarea presiunilor inflationiste la nivel mondial, relateaza Reuters.

"Una dintre cauzele nivelului inflatiei mondiale din prezent este faptul ca unele tari emergente si-au legat cursul propriilor monede de cel al dolarului si, prin urmare, urmeaza o politica monetara foarte apropiata de cea a Statelor Unite, desi nu au nici pe departe acelasi grad de dezvoltare economica", a declarat acesta.

Noyer, guvernatorul bancii centrale a Frantei, a mai spus ca multe dintre aceste tari au economii care se dezvolta rapid, insa urmeaza totusi politica monetara a Statelor Unite, ce coboara dobanda de referinta pentru a impiedica o incetinire accentuata a economiei americane.

"Aceste state au, prin urmare, o politica monetara care nu este adaptata situatiei si se confrunta cu dificultati in controlarea inflatiei, a mai spus Noyer, adaugand ca situatia ar putea provoca atat greutati economice cat si sociale in aceste tari.

"Mi se pare ca acest fapt confirma mesajul G7, care solicita o mai mare flexibilitate a cursului de schimb al statelor care dobandesc o mai mare putere economica si care inregistreaza excedente", a mentionat Noyer.

Desi Noyer nu a numit vreo tara, raportul emis vineri de ministrii finantelor din cadrul G7 face referire la China in aceasta situatie.

"Sustinem decizia Chinei de a mari flexibilitatea monedei, insa in contextul actualului excedent comercial si al inflatiei interne, incurajam o apreciere accelerata a cursului de schimb efectiv", arata comunicatul G7.

Si alte economii asiatice si din zona Golfului Persic au cursul valutar fixat la dolar.

In ceea ce preiveste economia zonei euro, Noyer a spus ca estimarile de crestere economica ale Fondului Monetar International (FMI) sunt foarte pesimiste.

Acesta a subliniat diferentele intre pietele muncii si pietele valutare din Statele Unite si din zona euro si a spus ca nu exista motive pentru care zona euro ar putea urma incetinirea cresterii economiei americane.

"In zona euro nu avem nici cel mai mic semn de ciza a creditelor", a precizat Noyer, adaugand ca inasprirea conditiilor de creditare pentru unele operatiuni este un element benefic.

NewsIn