BNR poate majora din nou dobanda cheie in acest an, dar decizia depinde de inflatie si curs

Data publicarii: 15-04-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea majora din nou dobanda cheie, pana la cel putin 10%, dupa ce inflatia s-a accentuat pana la 8,63% in martie, usor peste estimarile pietei, pe fondul cresterii puternice a preturilor la bunurile nealimentare si servicii, estimeaza analistii de la CitiGroup.

"Credem ca BNR isi va mentine tendinta de inasprire a conditiilor de politica monetara pentru restul anului si este posibil ca banca centrala sa majoreze dobanda cheie cu cel putin 0,5 puncte procentuale, pana la 10%, pentru a cobori inflatia mai aproape de tinta de 3,8%, plus sau minus un punct procentual", spun analistii de la Citigroup, intr-un raport publicat luni.

"Nu excludem nici o majorare peste acest nivel, care va depinde insa de evolutia preturilor si de reactia cursului de schimb la majorarile dobanzii cheie, printre alti factori", se mai mentioneaza in raport.

La un nivel de 8,63%, inflatia in martie a depasit estimarile anterioare ale Citi, care erau de 8,3%, in linie cu proiectia BNR din februarie, dar s-a situat mai aproape de consensul pietei, de 8,5%.

"Eroarea in estimarea noastra a fost determinata de cresterea peste asteptari a componentei nealimentare a cosului de consum, care a avansat cu aproximativ 0,7% fata de luna februarie, cel mai mare avans pentru aceasta luna a anului din martie 2002 pana in prezent", se mai arata in raportul Citi.

De mentionat este si cresterea pe partea de servicii, cu aproximativ 0,9% in martie fata de luna anterioara, de asemenea cel mai puternic avans inregistrat in aceasta perioada a anului din martie 2002.

"In perspectiva, derapajele fiscale inainte de alegeri, socurile pe partea de oferta si deteriorarea anticipatiilor inflationiste sunt principalii factori de risc pentru prognoza asupra inflatiei", se arata in raportul economistilor de la Citigroup.

Ei mai precizeaza ca evolutia cursului de schimb, un factor important pentru temperarea inflatiei in acest an, i-ar putea determina sa isi revizuiasca estimarile in perioada urmatoare.

"Credem ca faptul ca BNR nu a majorat suficient rata dobanzii de politica monetara constituie un factor de risc si trebuie monitorizat atent. Consideram necesara urcarea dobanzii cheie la cel putin 10%, mai ales daca leul nu raspunde la aceste masuri si anticipatiile inflationiste se deterioreaza si mai mult. Orice dovada ca acest risc se va materializa ar submina estimarile noastre, care prevad o revenire treptata a leului fata de euro, de la nivelul curent de 3,63 lei/euro pana la 3,55-3,60 lei/euro la sfarsitul anului", avertizeaza analistii de la Citigroup.

Cei mai multi analisti de pe piata romaneasca apreciaza ca nivelul actual al dobanzii cheie, de 9,5%, ar putea fi varful pentru acest an, in conditiile in care presiunile inflationiste nu se agraveaza. Ei sustin, de asemenea, ca este probabil ca inflatia sa fi atins nivelul maxim in martie, urmand sa se tempereze, mai lent in aprilie si mai, apoi mai rapid in al doilea semestru al anului.

Saptamana trecuta, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca inflatia la sfarsitul anului s-ar putea situa intre 5 si 6%, in conditiile in care, la cea mai recenta revizuire a acestei proiectii, in februarie, BNR estima inflatia la 5,9% in decembrie 2008.

Guvernatorul bancii centrale a mai spus ca dobanda cheie a ajuns la un nivel "destul de ridicat", fara a da detalii referitoare la urmatoarele decizii de politica monetara.

NewsIn