Euro nu poate inlocui dolarul american ca principala moneda de schimb la nivel global

Data publicarii: 18-04-2008 | International

Moneda europeana nu poate inlocui dolarul american ca principala moneda de schimb la nivel mondial, iar un sistem monetar cu doua valute importante s-ar dovedi instabil, a declarat omul de afaceri George Soros, informeaza Reuters.

"Nu cred ca euro poate inlocui dolarul, iar un sistem cu doua valute importante nu este unul stabil", a declarat Soros.

Euro a inregistrat valori record in raport cu dolarul american, pe fondul incetinirii ritmului de crestere al economiei SUA.

"Ne aflam intr-o perioada de instabilitate si incertitudine", a spus Soros.

Omul de afaceri s-a aflat in Bruxelles pentru a-si promova ultima carte publicata, intitulata "The New Paradigm for Financial Markets: The Credit Crisis of 2008 and What It Means".

Soros a sfatuit investitorii sa-si pastreze capitalul pana cand autoritatile si pietele vor actiona pentru a stabiliza situatia.

Soros a precizat ca principala lectie care trebui invatata din actuala criza financiara este nevoia de a controla creditele, adaugand ca pietele nu au scapat inca de turbulente.

Miliardarul a precizat ca o solutie cheie la actuala criza de incredere in sistemul bancar ar fi transferarea operatiunilor spre produse complexe securitizate, precum obligatiunile colateralizate, si catre schimburile destinate a spori transparenta mediului de risc.

Soros a adaugat ca fondurile de hedging au nevoie sa fie reglate la fel ca alti participanti de pe piata, in sensul ca bancile trebuie sa dispuna de informatii imbunatatite legate de suma folosita de aceste fonduri.

"Bancile trebuie sa dispuna de mai multe rezerve atunci cand acorda imprumuturi fondurilor de hedging", a spus Soros.

NewsIn