Volumul mare de numerar din Romania este stimulat de tranzactiile imobiliare platite cash

Data publicarii: 18-04-2008 | Finante-Banci

In Romania exista mai mult numerar pe piata pentru ca se fac multe tranzactii pe piata imobiliara, a declarat directorul executiv al directiei piete financiare din BRD-Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel Duca.

"In alte tari, tranzactiile imobiliare nu se fac cash, aspect care trebuie luat in considerare si de Romania", a precizat Duca.

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a anuntat mai devreme, la o conferinta de presa, ca propune ca pe viitor toate tranzactiile de peste 10.000 de euro sa se faca doar prin virament bancar si sa se interzica platile cash pentru astfel de sume.

"Trebuie ca, printr-un ordin al guvernatorului BNR, tranzactiile care depasesc 10.000 de euro sa se faca numai prin viramente bancare, asa cum se intampla in UE", a declarat presedintele UNNPR, Dumitru Viorel Manescu.

Directorul din BRD a mentionat ca unul dintre factoriii care complica lichiditatea pe piata locala este reprezentat de nerezidenti, care deruleaza operatiuni prin trei-patru banci si incearca sa obtina finantare pe piata locala de la banci europene.

Duca a mentionat ca creditul in euro este in continuare solicitat intrucat costurile sunt mai mici, iar in ce priveste piata de refinantare, este in euro si este mai usor de finantat pe piata externa. Totodata, bancile se finanteaza de la bancile-mama tot in euro.

"In Romania, diferentialul de dobanda este foarte important, de aceea clientii vor depozite in lei, iar creditele solicitate sunt in euro", a mai spus Duca.

Duca a mai spus ca in doua-trei luni putem asista la o revenire a preturilor obligatiunilor in moneda locala.

"In ce priveste titlurile de stat, le privim dintr-o perspectiva diferita comparativ cu cash-ul, care este cel mai lichid", a precizat Duca.

El a mentionat ca, daca bancile investesc in titluri de stat, exista riscul ca valoarea acestora sa fluctueze sau sa obtina mai putina lichiditate decat daca ar fi pastrat sumele respective in numerar.

Duca a mai spus ca BNR ar trebui sa personalizeze ratele rezervelor obligatorii, deoarece pot fi banci care gestioneaza mai bine lichiditatea. El a adaugat ca ar fi o buna solutie emiterea de eurobonduri de catre statul roman.

NewsIn