CE nu mai trimite Romania la CEJ pentru taxa auto, dar va urmari rambursarea ei

Data publicarii: 23-04-2008 | Economie

Comisia Europeana nu va trimite Romania la Curtea Europeana de Justitie, dupa ce Guvernul a adoptat noua lege privind taxa auto, dar ar putea lua masuri impotriva Bucurestiului, daca politica de rambursare a vechii taxe este excesiv de greoaie, a declarat Emer Traynor, ofiter de presa.

"Comisia a fost informata de adoptarea noii legislatii de catre Guvernul roman. Din acest motiv, nu vom trece la pasul urmator in procedura de infringement (trimiterea cazului la Curtea Europeana de Justitie - n.r.). Cu toate acestea, procedura de infringement (incalcare a Tratatului - n.r.) poate fi inchisa in mod oficial doar cand noua legislatie este implementata", a declarat Emer Traynor, ofiter de presa al comisarului pentru Taxe si Uniune Vamala Laszlo Kovacs.

In ce priveste rambursarea vechii taxe auto catre cetatenii care au platit-o deja, Traynor a precizat ca "nu exista legislatie UE in acest sens, taxele excesive trebuie rambursate in baza legislatiei nationale. Se aplica doar principii generale la nivelul UE, adica regulile nationale de rambursare a taxelor excesive deja platite nu trebuie sa faca imposibila sau exagerat de dificila obtinerea rambursarii", a explicat ofiterul de presa.

"Din cate am fost informati, Codul roman de Procedura Fiscala pare sa ofere posibilitatea de a primi rambursarea taxelor excesive deja platite. Desigur, daca se va constata ca procedura de rambursare nu respecta principiul prezentat mai sus, Comisia va lua in considerare masuri impotriva Romaniei", a avertizat Emer Traynor.

"Cu toate acestea, in acest moment Comisia nu a fost informata de vreo problema cu viitoarea procedura de rambursare ce va fi implementata in Romania si nu a primit vreo plangere. De aceea, este prematur sa conchidem ca va fi luata vreo masura impotriva Romaniei", a conchis Traynor.

Guvernul roman a adoptat luni ordonanta de urgenta a taxei de poluare auto, care inlocuieste vechea taxa de prima inmatriculare. Noua taxa se va aplica incepand cu 1 iulie, data de la care cei care au platit vechea taxa de prima inmatriculare pot solicita restituirea diferentei.

Vechea taxa, inca in vigoare pana la 1 iulie, a fost aplicata de la 1 ianuarie 2007.

In luna martie 2007, Comisia Europeana declansa procedura de incalcare a Tratatului impotriva Romaniei. Dupa o solicitare de informatii si un avertisment, Comisia a cerut modificarea taxei pana la sfarsitul lunii ianuarie 2008, in caz contrar urmand sa trimita cazul la CEJ.

In paralel, Comisia Europeana a ajutat partea romana la redactarea unui nou proiect de lege care sa nu incalce legislatia UE, dar in luna februarie Guvernul nu a mai adoptat acel proiect. Abia a doua varianta, finalizata in luna aprilie, a fost adoptata de Executivul roman, extinzandu-se astfel pana la 1 iulie aplicarea vechii taxe de prima inmatriculare.

NewsIn

Tag-uri: