FMI: Lipsa de transparenta limiteaza evaluarea eficientei politicilor salariale ale guvernului

Data publicarii: 24-04-2008 | Economie

Eficienta guvernului in controlul politicilor salariale este greu de evaluat din cauza lipsei de transparenta a acestora, insa cel putin la nivel de discurs, autoritatile s-au dovedit constiente de aceste riscuri, a declarat reprezentantul FMI Juan Jose Fernandez-Ansola.

"Guvernul trebuie sa controleze cresterile salariale in sectorul public, astfel incat acestea sa nu se transmita in presiuni si in sectorul privat, ceea ce ar agrava spirala salarii-preturi", a mai spus Ansola, intr-un discurs asemanator celui al bancherilor centrali europeni.

El a avertizat ca politicile salariale nu sunt complet transparente, deoarece pe langa salariul de baza, angajatii din sectorul public primesc si o serie de bonusuri, care nu sunt contorizate suficient de bine.

Ansola a aminitit ca inflatia din Romania a fot alimentata, atat in Romania cat si pe plan international, de scumpirea alimentelor si a avettizat ca, in Romania, este important sa fie evitate efectele secundare, care se manifesta in cazul in care controlul asupra salariilor nu este suficient de sever.

Sindicatele din Romania, dar si din alte tari ale Uniunii Europene, s-au activat de la inceputul acestui an pentru a cere majorari salariale, motivand ca cresterea semnificativa a preturilor la alimente a redus puterea de cumparare.

Romania a intrat in ultimele luni intr-o perioada de accentuare a inflatiei, care a atins in martie un maxim al ultimilor doi ani si doua luni de 8,63% in ritm anual, ca urmare a scumpirii alimentelor cu peste 10%, in medie, in ultimele 12 luni. In urma cu un an, inflatia anuala coborase sub 4%, nivel minim dupa prabusirea comunismului.

Inflatia s-a accentuat si in statele europene dezvoltate. In zona euro, inflatia anuala a ajuns in zona euro la un nivel record de 3,6% in martie, ca urmare a scumpirii alimentelor si a combustibilului.

NewsIn