Piata creditelor ipotecare va atinge un nivel de 8 miliarde de euro pana in 2009

Data publicarii: 25-04-2008 | Finante-Banci

Piata creditelor ipotecare a crescut anual cu pana la 75 de procente. Relaxarea conditiilor de imprumut si cresterea veniturilor populatiei vor mentine aceasta tendinta si pe parcursul urmatoarelor luni, sustin analistii imobiliari, care cred ca pana in 2009 piata ar putea atinge un nivel de 8 miliarde de euro.

Cu un ritm anual de crestere de pana la 75%, piata creditelor ipotecare din Romania nu reprezinta decat 3,4% din Produlul Intern Brut. Nivelul este extrem de mic fata de cel al statelor dezvoltate din Europa, unde imprumuturile pentru case au o pondere de 50% din PIB.

Potrivit studiilor de piata, doar 5% din bucuresteni pot obtine imprumuturi de peste 100.000 de euro cu un grad de indatorare de 30%. Chiar si asa, analistii imobiliari sunt increzatori ca pana in 2009, creditele ipotecare contractate in tara noastra vor ajunge la 8 miliarde de euro. Bancile au inceput deja sa ofere pachete adaptate nevoilor populatiei, dar mai ales puterii lor de indatorare.

Desi unele dintre ele au renuntat la avansul de 25%, putini sunt cei care se califica.

Printre solutiile analizate in prezent se numara creditele de 50-60 de ani si acordarea unui grad de indatorare de pana la 70% din venituri. Chiar daca bancile incearca sa fie mai flexibile, multi dezvoltatori mai tin inca la avansul de minim 10% din valoarea imobilului. Cel mai adesea ei solicita o plata etapizata a locuintei, tocmai pentru a-si asigura un flux continuu al veniturilor.Prima plata pe care trebuie sa o faceti este comisionul de rezervare. Developerii cer cel mai adesea intre 1.000 si 10.000 de euro, plus TVA. Desi sumele sunt considerabile, ele se scad in general din avans la semnarea precontractului. Nu e indicat sa va razgandit, deoarece riscati sa pierdeti jumatate din bani.

Relaxarea conditiilor de creditare i-a facut si de dezvoltatorii imobiliari sa isi regandesca ofertele. Ei au introdus sisteme de plati in rate lunare ori trimestriale, au inceput sa acorde discounturi consistenente la achizitie ori diferite pachete de finisaje la preturi promotionale. De asemenea, multi developeri au incheiat acorduri cu banci finantatoare pentru a usura procesul de achizitie al clientilor lor.

Potrivit consultantilor Coldwell Banker, perspectivele pentru viitorii cumparatori de locuinte sunt bune, si asta pentru ca le va fi mai usor sa gaseasca imobile care sa se incadreze in bugetele lor.

NewsIn