Uleiul de floarea-soarelui din Ucraina destinat tarilor UE fusese contaminat in mod deliberat

Data publicarii: 29-04-2008 | International

O cantitate de 40.000 de tone de ulei de floarea-soarelui din Ucraina destinat Uniunii Europene a fost contaminata "in mod voluntar" cu hidrocarburi, a precizat luni Comisia Europeana, care asteapta in continuare informatii de la Kiev, transmite AFP.

Potrivit unui expert al Comisiei, "40.000 de tone de ulei contaminat" au fost transportate la bordul a sapte vase spre Franta, apoi distribuite in Franta, Italia, Olanda si Spania. Marea Britanie ar putea fi afectata doar din punct de vedere comercial.

"A fost adaugat in mod deliberat ulei mineral", a spus expertul, fara a fi in masura sa precizeze pentru moment compozitia exacta a acestuia.

Bruxelles-ul a cerut de urgenta luni o recomandare a Autoritatii Europene pentru Securitatea Alimentelor (EFSA), insarcinata sa ii furnizeze consiliere stiintifica in ceea ce priveste riscurile pe care le prezinta alimentele.

"Ar trebui sa avem astazi (luni - n.red.) contacte cu Ucraina", a declarat la randul sau un purtator de cuvant al Comisiei, Michael Mann.

Aceste informatii sunt necesare pentru a permite controale in statele membre, care pot lua masuri la nivel national.

Astfel, agentia spaniola pentru securitate alimentara (AESAN) a lansat vineri o alerta, recomandand cetatenilor sa nu consume ulei de floarea-soarelui. Alerta va fi mentinuta pana cand se va determina ce produse sau marci au fost afectate, a precizat seful Agentiei pentru securitate alimentara din cadrul Ministerului spaniol al Sanatatii. Uleiul de floarea-soarelui a fost retras in maniera generala de la vanzare in Spania "pana cand se vor cunoaste marcile" afectate de aceasta contaminare cu "hidrocarburi alifatice", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al AESAN. Decizia a fost luata in colaborare cu profesionistii din sector.

La randul sau, Franta a anuntat sambata ca a retras 2.600 de tone de ulei, reprezentand intregul lot importat.

"Masurile pe care le-au luat statele europene afectate sunt suficiente", a adaugat purtatorul de cuvant al Comisiei, reafirmand ca uleiul contaminat "nu prezinta un risc crescut pentru sanatate".

Analiza uleiului in Franta a evidentiat un maximum de "sapte grame de hidrocarburi la un kilogram de ulei", a precizat el.

Contaminarea a fost semnalata miercuri de catre autoritatile franceze si privea un transport de ulei de floarea-soarelui din Ucraina care sosise in Franta la 23 februarie. Toate statele membre au fost imediat avertizate prin sistemul european de alerta.

In 1981, ulei de rapita contaminat cu anilina, un extract derivat al nitrobenzenului, a provocat moartea a sute de persoane in Spania. Acest produs fusese vandut ca un substitut al uleiului de masline la periferiile foarte populate ale Madridului si in alte orase.

NewsIn