Un curs mediu peste 3,60 lei/euro in acest an ar tine inflatia peste 6% in decembrie

Data publicarii: 30-04-2008 | Economie

Inflatia anuala din decembrie 2008 nu se va putea situa sub 6% in cazul in care cursul mediu va fi peste 3,60 lei/euro, a declarat presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu.

CNP estimeaza, pentru acest an, un curs mediu de 3,55 lei/euro, fata de o medie de 3,3373 lei/euro in 2007. Pentru inflatie, CNP vede o rata medie de 7,5% in 2008, potrivit prognozei finale de primavara, si un nivel anual de 5,8% in luna decembrie.

Pe de alta parte, prognoza Comisiei Europene, publicata la inceputul acestei saptamani, ofera o estimare mai pesimista pentru cursul de schimb, de 3,70 lei/euro in acest an. Pentru inflatia medie, proiectia executivului UE este de 7,6% in 2008.

Ghizdeanu a explicat ca Bruxelles-ul vede leul mai slab decat prognozeaza CNP, in conditiile in care estimarile CE tin cont, in primul rand, de evolutia monedei unice fata de dolarul american, mai mult decat de specificul fiecarei piete emergente.

Prognoza de primavara a CE vede o depreciere a euro fata de dolar pe medie in acest an, dupa ce, in prima parte a lui 2008, moneda unica europeana a ajuns la varfuri istorice fata de cea americana.

Ghizdeanu avertizeaza, insa, ca un curs mediu peste 3,60 lei/euro in acest an implica si o rata a inflatiei la sfarsitul anului peste 6%.

"Prognoza Comisiei Europene transmite insa un semnal important, respectiv ca factorii care au condus la accelerarea inflatiei pe plan international in acest an sunt conjuncturali. Ei estimeaza o temperare a inflatiei, nu numai in Romania, ci si in UE si zona euro, in 2009, la valorile dinaintea crizei din pietele financiare", spune Ghizdeanu.

Cursul de schimb are o influenta importanta asupra preturilor pentru bunurile din import, dar si asupra serviciilor, mai ales in cazul celor de telefonie mobila.

"Telefonia mobila cantareste mult in inflatia finala, are chiar o pondere mai importanta decat gazul", a explicat Ghizdeanu.

Seful CNP spera insa ca presiunile asupra cursului de schimb sa se diminueze odata cu restrangerea deficitul comercial, prognozata de CNP, care ar determina limitarea cererii de valuta pe piata.

NewsIn