Fondul de comert si brandul BCR contribuie cu un sfert la capitalul Erste

Data publicarii: 01-05-2008 | Finante-Banci

Valoarea capitalului Erste Bank, calculata prin evaluarea capitalului tangibil si intangibil, era de 11,888 miliarde euro la finalul primului trimestru, din care fondulul de comert si brandul BCR reprezinta circa un sfert, arata o analiza a Erste, publicata dupa anuntarea rezultatelor.

Deprecierea leului a influentat negativ valoarea capitalului tangibil al Erste, care a sporit totusi cu 7,5% in primul trimestru, de la 7,73 miliarde euro in decembrie 2007 pana la 8,31 miliarde euro la finalul lunii martie.

Capitalul intangibil al Erste, constituit in principal din fondul de comert si din valoarea brandurilor detinute, era estimat la 3,57 miliarde euro dupa primul trimestru al acestui an, din care cea mai mare parte provenea din fondul de comert si brandul BCR.

Astfel, fondul de comert al BCR valora 2,64 miliarde euro, brandul BCR sporea valoarea bancii cu 348 milioane euro, iar fondul de comert al altor subsidiare aduceau Erste un plus de 583 milioane euro, arata analiza Erste.

Din valoarea capitalului Erste, de 11,888 miliarde euro, o parte de 8,586 miliarde euro reprezenta capitalul Erste, in timp ce restul de 3,3 miliarde euro corespundea participatiilor minoritare la nivelul intregului grup.

Erste Bank detine 69,1719% din actiunile BCR, dupa cumpararea pachetului detinut de statul roman, BERD si IFC - finalizata in octombrie 2006 - si dupa o oferta facuta salariatilor bancii, care detineau un pachet de circa 8% din capital.

Altia actionari ai BCR sunt cele cinci societati de investitii financiare (SIF), cu o detinere cumulata de 30,1175% din capital, si mai multe fonduri de investitii, companii si persoane fizice, cu pachete mai mici.

Erste a platit pentru 61,8825% din actiunile BCR 3,75 miliarde euro, pret la care banca era evaluata la o valoare totala de 6,06 miliarde euro.

Erste Bank are o valoare de piata de 14,2 miliarde euro, la ultimul pret de inchidere la Bursa din Viena, de 44,95 euro, in sedinta de marti.

BCR a intrat intr-un proces de restructurare si integrare dupa preluarea pachetului majoritar de catre Erste Bank, care presupune si o reducere a costurilor.

La finalul primului trimestru, grupul BCR avea 11.875 salariati, cel mai numeros personal dintre toate subsidiarele Erste Bank din afara Austriei. Grupul BCR si-a redus numarul de angajati cu 2,9% in primul trimestru al acestui an, de la 12.224 la finalul anului trecut, arata datele publicate de Erste.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: