Tarile central-europene fac fata cu bine crizei internationale, nu insa si Romania

Data publicarii: 01-05-2008 | Economie

Cresterea exporturilor si interesul consumatorilor din Europa Centrala ar trebui sa ajute multe tari din regiune sa depaseasca turbulentele de pe pietele internationale mai bine decat economiile mature din Occidentul bogat, ceea ce nu este, insa, si cazul Romaniei, arata o analiza a Reuters.

Incetinirea cresterii economice din Statele Unite si din zona euro se va resimti cu certitudine in tarile foste comuniste din Europa, mai ales in cele care au probleme cu deficitul bugetar sau cel extern.

Cele trei state cu cele mai bune evolutii din regiune - Polonia, Slovacia si Republica Ceha - sunt bine protejate, spun analistii, citati de Reuters.

Cresterea economica rapida si costurile relativ mici ale fortei de munca fac aceste tari mai atractive pentru investitori, iar aceste state beneficiaza si de finantari de miliarde de euro de la Uniunea Europeana care le ajuta in procesul de convergenta cu statele dezvoltate.

Creditarea ipotecara, desi in crestere exploziva, se deruleaza in general fara instrumentele derivate complexe care au generat daune de miliarde de dolari unora din bancile occidentale.

Cererea interna continua sa incurajeze cresterea economica fara sa creeze o spirala fragila a creditarii, iar piata principala pentru exporturile in crestere din regiune - zona euro - pare sa fi evitat pana acum efectele cele mai rele ale incetinirii cresterii economice din Statele Unite.

"Tarile europene emergente par a fi bine pozitionate pentru a depasi mai usor criza internationala", a spus un economist pentru Europa emergenta de la compania de cercetare si consultanta Capital Economics, Neil Shearing, citat de Reuters.

Un sondaj Reuters de saptamana aceasta a aratat ca analistii considera ca ritmul de crestere economica din Statele Unite este cel mai lent din ultimii cinci ani, intrucat consumatorii si-au diminuat cheltuielile, iar numarul de locuri de munca scade.

Comisia Europeana (CE), executivul Uniunii Europene, a afirmat luni ca in cele 15 state membre ale zonei euro, cresterea economica va incetini pana la 1,7% in acest an.

CE a revizuit in scadere si estimarile sale pentru cele mai mari economii europene, dar a adaugat ca in Polonia si in Cehia cresterea economica va fi in jur de 5%, atat in 2008, cat si anul viitor.

"Efectele turbulentelor financiare ar trebui sa ramana limitate, din cauza lichiditatii ample de pe piata si a cererii solide de locuinte, sustinute de cresterea ratei angajarii si a salariilor", a precizat CE, intr-un raport despre Polonia.

CE a mai aratat ca "economia Cehiei este posibil sa fie mai putin expusa la turbulentele de pe piete, intrucat sectorul bancar se axeaza pe segmentul de retail, iar indatorarea familiilor este relativ redusa".

Slovacii au atras miliarde de euro in investitii straine, devenind o platforma industriala puternica. In prezent, tara carpatica, cu 5,4 milioane locuitori, este prima din lume la productia de masini pe cap de locuitor. Industria respectiva a crescut cu 10,6% in 2007, iar analistii estimeaza ca in 2008 va exista o incetinire, ca si in cazul tarilor vecine, dar doar pana la 7%.

Polonia, cea mai mare tara dintre noile membre ale Uniunii Europene, se asteapta sa atraga investitii straine de 50 miliarde euro in perioada 2008-2010, la care se adauga 63 miliarde euro in fonduri europene, si desi reprezentantii unor companii spun ca aprecierea zlotului a afectat negativ activitatea lor, exporturile au crescut cu 29% in primul trimestru.

Cresterea economica din Ungaria, pe de alta parte, va ramane slaba dupa ce guvernul a permis adancirea deficitului bugetar pana la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana din ultimii ani, apreciaza analistii.

Investitiile si consumul sustin cresterea economiilor din estul UE

In vestul Europei, perspectivele privind cheltuielile de consum sunt sumbre, in contextul in care analistii se asteapta ca pretul caselor din Marea Britanie sa afecteze consumul, iar increderea francezilor este la un nivel minim al ultimilor 20 de ani.

Increderea consumatorilor din Europa Centrala s-a diminuat, de asemenea, dar cresterea salariilor pe masura ce tarile avanseaza in procesul de convergenta arata ca polonezii, slovacii si cehii cheltuiesc mai mult pe bunuri de consum.

Polonia si Slovacia au inregistrat cresteri de 15,7%, respectiv16,6% a vanzarilor cu amanuntul in februarie, comparativ cu majorarea cu 1,1% in Germania, cea mai mare economie a zonei euro.

Au existat semne ale inaspririi creditarii, iar autoritatile de politica monetara din aceste tari au urcat dobanzile, pentru a combate tendinta de accentuare a inflatiei de pe pietele internationale. Analistii spun ca un risc important este cercul vicios al solicitarilor de cresteri ale salariilor, care duc la scumpiri si mai mari.

Monedele acestor tari se apreciaza constant. Zlotul polonez s-a apreciat cu mai mult de 11% fata de euro in acest an. Slovacia, care urmeaza sa adopte moneda unica europeana in 2009, a asistat la o apreciere a coroanei cu 4%.

"Daca zona euro va fi afectata de criza creditelor, monedele nationale ale tarilor din Europa Centrala vor fi afectate negativ, dar, in acelasi timp, cererea interna din aceste tari a fost si va fi foarte puternica, asa ca acestea par o miza destul de sigura", a estimat, pentru Reuters, un strateg pentru piete valutare de la subsidiara londoneza a Credit Agricole, Henrik Gullberg.

Nu toate statele din regiune au insa perspective atat de luminoase.

Tarile cu deficite externe adanci, precum Romania, Bulgaria si Tarile Baltice, se vor confrunta cu probleme mai mari. Comisia Europeana estimeaza ca Letonia va avea o crestere economica de 4,5% in acest an, fata de 10,3% in 2007, iar analistii spun ca, de fapt, niciuna dintre aceste tari nu ar putea face fata unei inrautatiri mai accentuate a problemelor internationale.

"Tari ca Republica Ceha, Polonia si Slovacia vor fi capabile sa isi sustina singure cresterea, dar cu cat dureaza mai mult problemele, cu atat vor fi mai afectate si aceste tari", a estimat un analist de la agentia de evaluare financiara Fitch, David Heslam, citat de Reuters.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: