Libertatea presei este in declin in Europa de Est si fostele membre URSS

Data publicarii: 01-05-2008 | Media

Doar opt din cele 28 de tari din Europa Centrala si de Est si ale fostei Uniuni Sovietice au o presa libera, 56% din populatia acestei regiuni traind in tari in care influenta puterii asupra mass-media este majora, constata Freedom House in raportul privind libertatea presei in 2007.

Dintre tarile Europei Centrale si de Est si din fosta Uniune Sovietica, opt tari (28%) sunt clasificate ca avand "o presa libera", 10 tari (36%) cu o presa "partial libera", iar alte 10 cu "presa fara libertate". Totusi, majoritatea oamenilor din aceasta regiune, 56%, traieste intr-un mediu fara presa libera, in timp ce numai 18% au acces la o presa libera. In 2007, media obtinuta din punctajele regiunii a fost cea cu scaderea cea mai mare, comparativ cu celelalte regiuni, se arata intr-o analiza a Freedom House referitoare la situatia de ansamblu pe regiuni, avand la baza raportul referitor la situatia libertatii presei in lume in 2007, dat publicitatii marti, la Washington, inaintea Zilei Mondiale a Libertatii Presei, sarbatorita la 3 mai.

"Chiar daca regiunea are o istorie comuna de opresiune comunista, traiectoria tarilor din fosta Uniune Sovietica este foarte diferentiata fata de cea a tarilor din Europa Centrala si de Est, in ceea ce priveste respectarea drepturilor politice fundamentale si ale libertatilor civile, iar punctajele obtinute de aceste subregiuni in ceea ce priveste libertatea presei, reflecta aceleasi diferentieri. Tarile Europei Centrale si cele trei state baltice au reusit sa depaseasca o mostenire de decenii ale culturii sovietice de presa si control, si sunt evaluate ca fiind libere. Pe de alta parte, 10 dintre cele 12 tari post-sovietice si non-baltice sunt considerate "fara o presa libera". Dintre cele 195 de tari analizate in raport, trei dintre cele 10 tari cu cele mai grave incalcari ale libertatii presei - Belarus, Uzbekistan si Turkmenistan - sunt tari care au facut parte din Uniunea Sovietica", subliniaza analiza Freedom House.

195 de tari au fost evaluate pe o scara de la 0 la 100 de puncte, 0 insemnand o presa libera, iar 100 reprezentand lipsa totala a libertatii presei. Modul in care o tara permite libera circulatie a stirilor si a informatiei determina un clasament cu trei categorii: tarile care obtin intre 0 si 30 de puncte sunt considerate ca avand o presa libera, tarile care au intre 31 si 60 puncte sunt tari cu o presa "partial libera" - categorie unde figureaza si Romania cu cele 44 de puncte obtinute -, iar restul tarilor, care au un punctaj mai mare de 61, formeaza categoria tarilor in care nu se poate vorbi despre o libertate a presei.  

In 2007, regiunea nu a prezentat nicio schimbare majora, dar toate schimbarile semnificative ale cifrelor au fost in sens negativ, se arata in document. Aceasta tendinta a fost vizibila, potrivit Freedom House, in tarile cu cele mai bune performante, tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv tarile baltice, care au inregistrat imbunatatiri, precum Kirgizstan si Georgia, dar si in tarile cu performantele cele mai scazute, precum Rusia, Azerbaidjan si Belarus. "Au fost constatate deficiente in mai multe tari cu presa libera, iar in multe cazuri a fost reflectata influenta crescuta a guvernului asupra continutului editorial a institutiilor de presa. Punctajul Letoniei a evoluat negativ, de la 19 puncte la 22, din cauza unor ingerinte ale Guvernului in deciziile editoriale ale institutiilor publice de presa, mai ales in ceea ce priveste relatarile despre Rusia, si a lipsei de transparenta a proprietarilor institutiilor de presa private", se arata in documentul citat.

"Ingrijorari similare legate de influenta puterii asupra mass-media au fost inregistrate in Slovacia, Slovenia si Polonia, a carori punctaje au scazut cu doua puncte, la 22, 23 si, respectiv, 24. Intre timp, punctajul Romaniei a scazut de la 42 de puncte la 44, reflectand decizia Curtii Constitutionale de a reinstaura calomnia si defaimarea ca fapte penale", remarca analiza referitoare la regiunea estica a Europei si fostele tari sovietice.

Tensiunile politice si polarizarea puterii au afectat in mod negativ libertatea presei in tarile cu preformante medii, in ceea ce priveste libertatea de exprimare a presei, scrie Freedom House. "Dupa o deschidere promitatoare a pietei mass-media, acum doi ani, Kirgizstan a involuat continuu in 2007, mai ales prin inmultirea atacurilor impotriva jurnalistilor si prin confiscarea echipamentelor de tiparire ale unor ziare, punctajul tarii ajungand la 70.

In zona Caucazului, punctajul Georgiei a scazut de la 57 la 60, dupa inchiderea fortata a statiei de televiziune de opozitie Imedi si suspendarea tuturor transmisiilor de presa, pe timpul starii de urgenta. In tara invecinata Armenia, scorul a scazut de la 64 la 66 de puncte, in urma presiunii crescute exercitate de Guvern asupra presei, inaintea alegerilor parlamentare si prezidentiale, inclusiv hartuirea in justitie a jurnalistilor si exercitarea unor masive presiuni financiare asupra Gala TV, o statie independenta", afirma Freedom House.  

Analiza concluzioneaza ca si tarile care si pana in 2007 au avut o libertate a presei scazuta au inregistrat un declin. Punctajul Azerbaidjanului s-a inrautatit de la 75 de puncte la 77, din cauza inchiderii fortate a doua ziare de limba rusa si a trimiterii la inchisoare a cel putin opt jurnalisti, in 2007. In Kazahstan, punctajul de 78 a fost determinat de inchiderea fortata a doua institutii de presa care si-au aparat proprietarul, un membru al familiei prezidentiale, cazut in dizgratie. Punctajul Belarusului a scazut de la 89 la 91, reflectand a intensificare a hartuirii legale si a intimidarii institutiilor de presa, cat si inasprirea restrictiilor privind internetul.    

Cel mai important este, se remarca in analiza Freedom House, ca in Rusia, care este un model pentru statele vecine si un sustintator financiar, libertatea presei a scazut continuu si in mod semnificativ, in 2007. "Punctajul acesteia s-a inrautatit de la 75 la 78, reflectand deteriorari semnificative ale mediului politic si legal, cu sute de jurnalisti carora li s-a deschis dosar penal sau civil si cu cel putin doi jurnalisti care au fost internati pe motive psihiatrice, dupa ce au criticat autoritatile. Jurnalistii sufera in continuare de pe urma unei serioase lipse de siguranta personala, iar impunitatea pentru asasinari si atacuri fizice impotriva jurnalistilor este regula. Controlul statului asupra intregii media este o problema majora, in special din cauza faptului ca afecteaza peisajul politic al Rusiei si abilitatea populatiei de a lua decizii electorale mai informate", conchide analiza Freedom House.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: