Bursa din Sibiu vrea sa depaseasca pragul de 33% din actiunile detinute la CRC

Data publicarii: 02-05-2008 | Bursa

Bursa din Sibiu detine aproape o treime din capitalul social al Casei Romane de Compensatie (CRC) si vrea o participatie de pana la 60%, inaintand o oferta si pentru actiunile detinute de BVB, a declarat Decebal Todarita, purtatorul de cuvant al Sibex.

In 25 aprilie, Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) detinea 32,58% din capitalul social al Casei Romane de Compensatie (CRC).

Potrivit regulamentelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) orice intentie de achizitie de actiuni ale casei de compensatie care va conduce la o detinere ce ar atinge sau ar depasi 10%, 20%, 33%, 50% din totalul drepturilor de vot va fi notificata Comisiei.

Intentia de cumparare de actiuni ale casei de compensatie va fi supusa aprobarii CNVM.

Astfel, Bursa din Sibiu a notificat Comisiei intentia de a cumpara in mod direct actiuni ale CRC si de a depasi pragul de 33%, intrucat in prezent detinerile sunt deja la 32,58%.

"BMFMS doreste sa-si mareasca participatia in cadrul CRC pana la o cota maxima de 60 %. Motivul este alinierea la practicile internationale, unde bursele detin cele mai mari participatii in randul caselor de compensare", a declarat purtatorul de cuvant al Sibex, Decebal Todarita.

Actionarii Sibex au hotarit in cadrul adunarii generale din 17 octobrie 2006 sa isi sporeasca cota de actiuni ale CRC detinute pana la maxim 60%. Totodata, la aceeasi adunare s-a hotarit si achizitia unui pachet de maxim 10% din actiunile Depozitarului Central.

Potrivit reprezentantilor Sibex, valoarea de piata a unei actiuni a Casei Romane de Compensatie este cuprinsa intre 1000 si 1200 lei.

Totodata, Bursa din Sibiu a facut o oferta si Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pentru participatia pe care o are aceasta la CRC. Conform ultimei raportari, BVB detine 496 din actiunile CRC, reprezentand 1,94% din capitalul social.

Casa Romana de Compensatie a devenit societate pe actiuni din august 1998, si are un capital social de 5.767.200 lei, impartit in 25.632 de actiuni, cu o valoare nominala de 225 lei, detinute in prezent de 70 de actionari.

Capitalul social al CRC a fost majorat cu suma de 2.162.700 lei, pana la 5.767.200 lei, prin incorporarea rezervelor constituite din profitul anului 2006 si din anii precedenti, in urma deciziei actionarilor din 20 iulie 2007.

Astfel, au fost emise 9.612 actiuni, cu valoarea nominala de 225 lei, care au fost alocate gratuit actionarilor existenti la data de 31 mai 2007, in proportie de 3 actiuni noi la 5 titluri vechi detinute.

Casa Romana de Compensatie compenseaza si deconteaza zilnic rezultatele tranzactiilor cu contracte la termen de tip futures si optiuni de pe Bursa din Sibiu, operand modificari in conturile clientilor dupa cum acestea inregistreaza profit sau pierdere.

Practic, CRC se interpune intre vanzator si cumparator in momentul tranzactiei si cumpara de la primul si ii vinde celui de-al doilea, la pretul stabilit de cele doua parti.

De asemenea, Casa Romana de Compensatie stabileste regulile financiare pe care trebuie sa le respecte toti participantii. Aceste reguli cuprind modalitatile de acces in piata, marjele minime obligatorii initiale si de mentinere ale contractelor, precum si garantiile suplimentare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: