ExxonMobil a afisat un profit record pentru primul trimestru din 2008

Data publicarii: 02-05-2008 | International

Principalul grup petrolier american ExxonMobil a afisat o crestere considerabila a profitului net in primul trimestru din 2008, sustinut de pretul ridicat al petrolului, insa performanta a fost sub cea estimata de piata, conform raportului publicat joi, informeaza AFP.

Profitul net al Exxon a crescut cu 17% pe an, la 10,89 miliarde dolari in timp ce castigurile pe actiune s-au cifrat la 2,03 dolari, in crestere cu 25% fata de perioada similara din 2007.

Aceasta crestere mai mare decat cea a profitului net reflecta impactul achizitiilor masive de actiuni efectuate de ExxonMobil (de peste 8 miliarde dolari in trimestrul luat in calcul), a precizat grupul in comunicat.

In primul trimestru, cifra de afaceri s-a ridicat la 116,85 miliarde dolari, marcand o crestere de 34% fata de aceeasi perioada din 2007.

Acest rezultat, chiar daca a reprezentat un nou record pentru gigantul petrolier, a fost sub asteptarile pietei, analistii mizand pe castiguri pe actiune de 2,13 dolari si pe venituri de 124,43 miliarde dolari.

ExxonMobil a batut propiul record de castiguri si pentru intreg anul 2007, obtinand un profit net de peste 40 miliarde dolari, cel mai mare realizat vreodata de catre o companie, pe fondul scumpirii accentuate a petrolului.

Grupul a beneficiat din nou de preturile ridicate la petrol, la ales la divizia sa de explorare si productie (ce a obtinut un profit de 8,78 miliarde dolari, in crestere de 45,6% fata de perioada similara din 2007), insa la divizia de rafinare marjele de profit s-au redus, scrie AFP.

Cresterea constanta a preturilor la petrol a adaugat 4,4 miliarde dolari la profitul net inregistrat de companie, compensand cu mult reducerea volumelor produse, precum si majorarea costurilor operationale.

Cheltuielile legate de proiectele de explorare au crescut cu 30%, la 5,5 miliarde dolari.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: