Angajatii BCR, de 3,85 ori mai productivi decat ai BT

Data publicarii: 02-05-2008 | Finante-Banci

Angajatii Bancii Comerciale Romane, institutia financiar-bancara plasata pe locul unu in sistemul bancar in functie de active, au realizat in primul trimestru de activitate din acest an un profit brut individual de 3,85 ori mai mare in comparatie cu salariatii bancii cu capital majoritar autohton Banca Transilvania.

Profitul brut, inainte de impozitare, realizat de cei 11.875 de angajati ai grupului austriac Erste Bank in Romania, actionarul majoritar al BCR, a fost de 124,2 milioane de euro, ceea ce inseamna ca profitul brut per angajat a fost, in primele trei luni, de 10.459 de euro, cu mentiunea ca rezultatele sunt calculate conform IFRS.

Banca Transilvania, situata pe locul patru in functie de active, a raportat pentru primul trimestru de activitate un profit brut de 16,3 milioane de euro (calculat la cursul mediu al BCE, de 3,6961 lei/euro), ceea ce indica un profit brut individual, al celor circa 6.000 de angajati, de 2.718 de euro.

Calculat ca raport intre profitul net per angajat realizat individual de angajatii BCR, comparativ cu salariatii Bancii Transilvania, profitabilitatea neta per angajat este de 3,92 ori mai mare in cazul BCR. Dupa ce anul trecut salariatii BRD, principalul competitor al BCR, au obtinut un profit per angajat dublu fata de liderul pietei dupa active, dupa standardele romanesti de contabilitate, anul acesta profitabilitatea angajatilor BCR este in crestere, datorita programului eficient de integrare prin care trece banca.

Procesul de integrare a BCR in structura Erste Bank a redus treptat, in trimestrele precedente, din profitul bancii, insa institutia a reusit sa-si reduca raportul costuri/venituri la 40,5% in primul tri¬mestru de activitate din 2008, comparativ cu un procentaj de 56,5% in pri¬mele trei luni din 2007. Factura inte¬grarii si dezvoltarii BCR ar putea costa peste 300 milioane de euro, pana in 2009.

Amprenta managementului austriac a fost pusa, in conditiile in care BCR a reusit, sub conducerea actualului presedinte executiv, Manfred Wimmer, considerat arhitectul transformarii bancii, sa dubleze aproape profitul net in primul trimestru, la 103,6 milioane de euro.

Per ansamblu, anul trecut, BCR a raportat un profit net de 276 milioane de euro.
Numarul salariatilor BCR a fost redus in primele trei luni cu 2,9%, pana la 11.875 de angajati, Romania fiind pe locul doi in ECE, dupa Cehia, raportat la numarul de anga¬jati.

Ramane de vazut care va fi cresterea profitului atat la BCR, cat si la BT, in conditiile in care ambele institutii vor incasa anul acesta cota parte, de 87,5 milioane de euro (impozabil), din vanzarea participatiei individuale de 25% din compania de asigurari Asiban. Fara a include aceasta tranzactie, actionarii Ban¬cii Transilvania au estimat pentru acest an un profit de circa 90 milioane de euro.

In primul trimestru, reteaua teritoriala a bancii a crescut cu 20 de unitati, la 471 de agentii si sucursale. Pentru anul in curs, Banca Transilvania a bugetat investitii de 36,8 milioane de euro, dintre care jumatate, respectiv 18 milioane de euro, urmeaza sa fie folositi pentru 80 de sucursale pe intreg anul. Reteaua teritoriala a BCR a fost extinsa in primul trimestru din 2008 prin deschiderea a 18 noi unitati, extinderea actuala fiind de 580 de unitati.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: