Cea mai scumpa casa din lume. Locuinta de peste un miliard de dolari

Data publicarii: 03-05-2008 | Imobiliare

In timpul unei vizite in New York, in 2005, Nita Ambani se afla in centrul de relaxare al hotelului Mandarin Oriental, cand interiorul asiatic i-a captat atentia si a determinat-o sa se intereseze de designer. Dar Nita Ambani nu era un turist obisnuit, informeaza Forbes. Ea este casatorita cu Mukesh Ambani, seful gigantului petrochimic Reliance Industries din Mumbai (n.r. fostul Bombay), al cincelea cel mai bogat om din lume. Forbes a estimat averea lui Ambani, in luna martie, la 43 de miliarde de dolari.

Conform sursei mentionate mai sus, doua dintre acele miliarde au fost investite de sotia sa intr-un turn din Mumbai, India, care serveste drept locuinta pentru sotii Ambani si cei trei copii ai lor. Ca multe alte familii, Ambanii au dorit sa isi construiasca o casa la comanda si au petrecut ani intregi remodeland cladirea dupa propriile pofte. Ei au consultat firmele de arhitectura Perkins si Will and Hirsch Bedner Associates, designerii hotelurilor Mandarin Oriental din Dallas, respectiv Los Angeles.

Planurile au fost apoi schitate pentru ceea ce avea sa devina cea mai mare si cea mai scumpa casa din lume: un zgarie-nori de 27 de etaje din Mumbai, ale carui costuri se ridica la aproximativ 2 miliarde de dolari. Arhitectii si designerii isi prezinta ideile pe parcurs, schimband planurile etajelor, elementele de design si conceptele in timp ce cladirea este construita.

Singura proprietate comparabila din lume este un triplex luxos de 70 de milioane de dolari la mansarda hotelului Pierre din New York, care se aseamana cu un castel francez si care ajunge la o inaltime de 160 de metri. Cand resedinta Ambani va fi finalizata in ianuarie 2009, dupa un proces de constructie de patru ani, ea va avea o inaltime de 167 de metri si un interior de aproximativ 37.000 de metri patrati.

Casa va costa chiar mai mult decat un hotel de aceleasi dimensiuni, datorita decorurilor diferite de la fiecare etaj. La constructia unui hotel se folosesc, in mod normal, aceleasi materiale si decoratiuni pentru toata cladirea, insa resedinta Ambani, numita Antilla, este diferita, pentru ca doua etaje nu seamana intre ele. La cererea Nitei Ambani, spun designerii, daca un metal, lemn sau cristal este folosit in designul etajului noua, respectivul element nu poate fi folosit si la etajul unsprezece, de exemplu.

Deasupra unui garaj de sase etaje, se afla spatiile locuibile din Antilla, care incep cu un lobby cu noua lifturi, precum si mai multe camere de depozitare si holuri. La capatul unor scari rulante duble, cu balustrade acoperite in argint, se afla o sala de dans, unde 80% din plafon este acoperit de candelabre de cristal. Insa ceea ce se regaseste peste tot in Antilla sunt elementele de cultura indiana, pe care Nita Ambani le-a dorit juxtapuse cu elementele noi de design.

La etajul de sanatate, plante locale decoreaza o curte interioara langa o piscina si un studio yoga. De asemenea, la respectivul nivel se gaseste si o camera de gheata, unde locuitorii casei pot scapa de caldura din Mumbai si se pot racori intr-o camera mica, racita cu fulgi de nea. Pentru zilele mai temperate, familia se poate bucura de o gradina intinsa pe patru etaje, cu flori dintre cele mai variate si pajisti. Etajele de la varful cladirii, unde Ambani planuieste sa isi invite partenerii de afaceri sau doar sa se relaxeze el, ofera o vedere panoramica asupra Marii Arabiei.

Antena3.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: