Cresterea dobanzii cheie la 9,75% lasa loc pentru o noua majorare in lunile urmatoare

Data publicarii: 07-05-2008 | Finante-Banci

Majorarea dobanzii cheie la 9,75% denota ingrijorari sporite ale bancii centrale privind nivelul ridicat al inflatiei, ar putea semnala o revizuire a prognozei de 5,9% la sfarsitul acestui an si lasa loc pentru o noua crestere a dobanzii de catre BNR la 10%, sustin analistii.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis marti majorarea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, contrar majoritatii asteptarilor pietei, care miza pe o mentinere.

"Masura este un semnal, tinand cont de efectul marginal pe care aceasta il are pe termen scurt, denota ingrijorari sporite ale BNR in legatura cu inflatia si arata ca e posibila o revizuire a estimarii pentru sfarsitul anului, in cadrul raportului despre inflatie din 8 mai", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, spune ca majorarea dobanzii cheie de marti, cu 0,25 puncte procentuale, lasa loc unei noi cresteri, posibil dupa sedinta de politica monetara din iunie, pana la 10%. De asemenea, el spune ca urcarea dobanzii cheie indica si preocuparea BNR pentru mentinerea cursului de schimb la nivelul curent.

Analistul Credit Europe Bank (CEB), Georgiana Constantinescu, spune ca urcarea dobanzii cheie la 9,75% arata ca banca centrala vrea sa aduca inflatia pe o panta puternic descendenta in a doua parte a anului, pentru a putea reveni, in 2009, in intervalul tintit de BNR, de 3,5% plus sau minus un punct procentual.

Presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, apreciaza ca varful inflatiei pentru acest an ar putea fi atins in mai sau iunie, din cauza efectului de baza, determinat de nivelul foarte scazut al inflatiei in aceleasi luni ale anului trecut, dar nu exclude nici aparitia varfului in iulie, pe fondul scumpirii gazului si electricitatii.

Deciziile administrative luate marti nu vor avea un impact semnificativ, dar denota ingrijorarea BNR cu privire la nivelul lichiditatii

Referitor la masurile administrative decise marti de BNR, analistii spun ca indica preocuparea bancii centrale in legatura cu eventualele probleme de lichiditate cu care unele banci s-ar putea confrunta. Desi nu considera ca impactul deciziilor va fi unul semnificativ, analistii spun ca aceste masuri ajuta totusi la transmiterea mai eficienta a modificarilor de dobanda cheie in piata.

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis sa majoreze dobanda platita bancilor comerciale la facilitatea de depozit la 5,75% pe an si a urcat dobanda solicitata bancilor la facilitatea de credit - sau credit lombard - la 13,75% pe an. Masura se incadreaza intr-o decizie mai larga, de stabilire a unui coridor simetric de plus sau minus 4% a acestor dobanzi fata de dobanda de politica monetara. Anterior, dobanda la facilitatea de depozit era de 2% pe an, iar cea la creditul lombard, de 12% pe an.

De asemenea, boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat sa majoreze rata dobanzii penalizatoare pentru bancile care au deficit de rezerve minime obligatorii in lei de la 18% la 20,5% pe an, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2008.

O a treia decizie a BNR - in afara masurii principale de majorare a dobanzii cheie cu un sfert de punct, pana la 9,75% - consta in reducerea scadentei pentru operatiunile de atragere de depozite de la doua saptamani la o saptamana, masura care va intra in vigoare la  urmatoarea licitatie pentru operatiuni de acest tip.

"Banca centrala se uita din ce in ce mai mult la nivelul lichiditatii, ceea ce sugereaza ca unele banci au nevoie de bani, sunt in pana de lichiditate", a spus presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat.

"Cred ca, dintre masurile administrative decise in aceasta sedinta, cea mai importanta este cresterea dobanzii la facilitatea de depozit, de la 2 la 5,75% pe an. Acesta este un instrument de depozit pe o zi, pe care unele banci il utilizeaza in ultima perioada a lunii pentru constituirea rezervelor minime obligatorii. Masura reduce presiunea pe care constituirea RMO-urilor o pune asupra bancilor", a explicat Anghel.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc mai considera ca majorarea acestei dobanzi ar putea contribui si la diminuarea speculatiilor din piata valutara, care pot provoca oscilatii semnificative ale cursului de schimb.

Economistul sef al BCR, Lucian Anghel, considera ca este posibila o apreciere a leului fata de euro in a doua parte a acestui an, ajutata de dobanzile mari din piata interbancara si de titlurile de stat in lei, care vor deveni instrumente atragatoare pentru investitori, mai ales in conditiile in care inflatia ar trebui sa se tempereze in acea perioada.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: