Depozitarul Central va deconta tranzactiile cu titluri de stat la BVB din acest an

Data publicarii: 07-05-2008 | Bursa

Tranzactiile cu titluri de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor fi decontate de Depozitarul Central prin interconectarea cu sistemul SaFIR administrat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), potrivit obiectivelor pe acest an prezentate, miercuri, de Depozitarul Central.

Tranzactionarea titlurilor de stat pe piata reglementata a BVB se va face dupa transferul acestora din sistemul SaFIR al BNR in sistemul RoClear al Depozitarului Central. Transferul va fi de tip "free of payment" (fara plata) si se va realiza fara schimbarea proprietatii, a anuntat Depozitarul.

De asemenea, operatiile de transfer al titlurilor de stat dintre cele doua sisteme vor fi notificate de doua ori. RoClear si SaFIR, precum si participantii autorizati ai acestora, vor realiza reconcilierea zilnica a detinerilor din cei doi depozitari, precum si reconcilierea lunara pe categorii de clienti.

Anul trecut, Depozitarul Central a redus tarifele si comisioanele de compensare si decontare a tranzactiilor cu 23%, iar comisioanele aferente operatiilor transfrontaliere au fost stabilite pe baza de negociere directa, fiind mai mici decat cele stabilite de alti depozitari din Europa.

Depozitarul Central si-a inceput activitatea pe 3 ianuarie 2007, ca unic prestator de servicii pentru societatile tranzactionate, in baza deciziilor de infiintare si functionare emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Ulterior in baza autorizatiilor prealabile de functionare emise de Banca Nationala a Romaniei, Depozitarul Central si-a extins activitatea prin compensarea-decontarea tranzactiilor cu valori mobiliare, prima zi de decontare fiind 10 aprilie 2007. Pana la aceasta data, operatiunile de compensare-decontare se realizau de catre Bursa de Valori Bucuresti.

Anul trecut, numarul total al tranzactiilor decontate a fost de 2,22 milioane, cu o valoare de 19 miliarde lei, dintre care aproximativ 1,8 milioane tranzactii au fost  inregistrate de catre Depozitarul Central, in perioada aprilie-decembrie 2007, valoarea acestora ridicandu-se la 15 miliarde lei (4,5 miliarde euro).

Bursa de Valori Bucuresti si cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) se numara printre actionarii Depozitarului Central.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: