ANRCTI a fost desemnata responsabila cu supravegherea aplicarii regulilor de comunicatii electronice

Data publicarii: 07-05-2008 | IT&C

Guvernul a aprobat in cadrul sedintei de miercuri o Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind cadrul general de reglementare a comunicatiilor prin care ANRCTI a fost desemnata responsabila cu supravegherea aplicarii regulilor de comunicatii electronice.

Actul normativ stabileste competente clare in sarcina Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) in ceea ce priveste supravegherea aplicarii regulamentelor comunitare de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice din Romania.

Adoptarea ordonantei ofera ANRCTI instrumentele necesare pentru a monitoriza si supraveghea in special aplicarea Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului Europei privind roaming-ul in retelele publice de telefonie mobila in interiorul spatiului comunitar si de modificare a Directivei 2002/21/CE, care stabileste o abordare comuna in ceea ce priveste serviciile de roaming intracomunitar.

Odata cu intrarea in vigoare a Regulamentului privind roaming-ul in retelele publice de telefonie mobila la data de 30 iunie 2007, ANRCTI a fost desemnata institutia responsabila cu monitorizarea si verificarea respectarii obligatiilor ce decurg din acest regulament pe teritoriul national. ANRCTI are obligatia de a publica informatii actualizate cu privire la modul de respectare a regulamentului pe teritoriul Romaniei, de a monitoriza evolutia tarifelor de gros si cu amanuntul reglementate, separat, in functie de furnizorii de servicii de telefonie mobila, utilizatorii de servicii preplatite si utilizatorii de servicii post-platite, realizand si rapoarte periodice catre Comisia Europeana.

ANRCTI are competenta de a solicita furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice toate informatiile necesare si de a sanctiona incalcarea de catre acestia a obligatiilor ce decurg din regulamentele comunitare. ANRCTI va putea solicita acestora incetarea imediata a incalcarii savarsite, precum si remedierea efectelor negative ale acesteia.

Ordonanta de Urgenta largeste sfera litigiilor ce pot fi solutionate de ANRCTI, prin includerea in aceasta categorie a litigiilor care decurg din aplicarea prevederilor regulamentelor comunitare din domeniul comunicatiilor electronice.

De asemenea, conform prevederilor actului normativ adoptat astazi, personalul de control al ANRCTI poate sa efectueze controale pentru a verifica respectarea obligatiilor prevazute in regulamentele comunitare de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice din Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: