Terenurile de pe malurile canalelor navigabile pot fi concesionate pentru 49 de ani

Data publicarii: 07-05-2008 | Economie

Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile Constanta (CN ACN) va putea pune la dispozitia investitorilor terenurile de pe malurile canalelor navigabile pentru o perioada de 49 de ani.

Seful CN ACN, Ovidiu Cupsa, a declarat, miercuri, ca, din aceasta luna, intra in vigoare noul contract de concesiune incheiat in aprilie cu Ministerul Transporturilor, potrivit caruia se pot subconcesiona bunurile care fac obiectul concesiunii, cu respectarea prevederilor OUG 54/2006, Legii 22/2007 si HG 80/2008.

Durata concesiunii este de 49 de ani, de la data semnarii contractului intre Ministerul Transporturilor si CN ACN, iar perioada inchirierii nu poate depasi durata contractului de concesiune. Astfel, din aceasta luna, CN ACN poate valorifica malurile canalului prin subconcesionarea terenurilor statului pentru investitori, pe termen lung, in vederea realizarii de investitii private, cu transferarea catre companie a investitiilor la finalul contractelor de subconcesiune. Vor fi identificate zonele si destinatiile care pot fi folosite pentru exploatari minerale, centrale eoliene, activitati industriale si porturi private.

Ovidiu Cupsa a anuntat ca, in luna iulie, va fi facuta si prima concesionare catre un investitor a unei portiuni din malul canalului Dunare-Marea Neagra, iar, pana la sfarsitul anului, vor mai fi inchiriate si alte terenuri.

Administratia Canalelor Navigabile detine aproximativ 3.500 de hectare care, daca vor fi date spre folosinta investitorilor, vor aduce aproximativ noua milioane de euro pe an. Cele mai cautate zone sunt malurile din apropierea localitatilor Agigea, Ovidiu, Cernavoda si Navodari.

In alta ordine de idei, CNACN a anuntat ca, in luna aprilie, 1.500 de nave au tranzitat canalele navigabile, perioada in care s-a inregistrat un trafic de peste 2 milioane de tone capacitate, reprezentind 89,5% din tranzitul prognozat. De la inceputul anului, traficul inregistrat pe canalele navigabile a fost de aproape 8 milioane de tone capacitate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: