Bancherii raman cel mai bine platiti, cu o medie de 3.600 lei

Data publicarii: 08-05-2008 | Finante-Banci

Castigul salarial mediu nominal net realizat in luna martie a fost de 1.192 lei, in urcare cu 17,7% comparativ cu perioada similara din 2007 si cu 5,1% (58 lei) fata de luna februarie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare, respectiv 3.595 lei, iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, de 674 lei, se arata intr-un comunicat al INS.

Pe locul doi in topul celor mai mari salarii nete s-au situat angajatii din sectorul transporturilor aeriene, cu 2.802 lei, valoarea fiind insa in scadere cu 0,4% comparativ cu luna februarie. Acestia au fost urmati de salariatii cu activitati de fabricare a tutunului, cu 2.345 lei, insa si in acest caz castigurile au fost inferioare celor din luna februarie, cu 6,9%.

Datele INS arata ca salariul mediu nominal brut s-a majorat cu 5,2% fata de luna februarie, la 1.623 lei. Indicele castigului salarial real pentru martie, fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 104,4%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 116%, cu 4,9 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie a acestui an.

Acordarea celui de-al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori fac diferenta

INS noteaza ca in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de-al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Comparativ cu februarie, cresterile salariului mediu net au fost generate, in principal, de acordarea de prime si stimulente, si a negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari. In domeniul intermedierilor financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii, au fost inregistrate valori ale salariilor cu 23,9% peste media pe economia nationala.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: