Isarescu: Majorarea dobanzii cheie cu 0,25% este un semnal ca presiunile inflationiste au mai scazut

Data publicarii: 08-05-2008 | Finante-Banci

Majorarea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale la 9,75% este atat un semnal care transmite ca presiunile inflationiste - desi inca ridicate - s-au mai diminuat , cat si o masura efectiva pentru readucerea inflatiei pe o panta descrescatoare, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Nu am transmis ideea ca nu avem presiuni mari, pentru ca ele exista in continuare, dar trebuie un dozaj, care sa arate ca amploarea acestora s-a diminuat", a explicat Isarescu.

Isarescu a calificat masura de majorare a dobanzii cheie cu un sfert de punct procentual drept "un dozaj adecvat pentru momentul actual, legat de restabilirea echilibrelor si de stabilitatea financiara, cu componentele sale, printre care reducerea inflatiei".

El a explicat ca, in rol de semnal, majorarea la 9,75% a dobanzii de politica monetara indica in continuare existenta unor presiuni mari asupra inflatiei, dar care s-au mai diminuat raportat la lunile anterioare.

"Presiunile pe cerere sunt in continuare de crestere, nu se vad semne ca cererea ar urma sa se tempereze", a mentionat guvernatorul.

"Exista o asa foame de credit in aceasta tara incat ar trebui sa ne ducem cu dobanzile cine stie unde. Din acest motiv, inasprim politica monetara si ne gandim la economisirea in lei", a adaugat el.

Guvernatorul a argumentat ca, daca se pune intrebarea ce rost are o majorare cu doar 0,25%, "aceeasi intrebare ar trebui sa se puna ii in cazul celor 18 masuri ale Fed, care a urcat in repetate randuri dobanda de referinta cu cate 0,25 puncte procentuale".

Inainte de anuntarea deciziei de politica monetara de marti a BNR, cei mai multi analisti financiar-bancari de pe piata romaneasca mizau pe mentinerea dobanzii cheie la 9,5%, in timp ce jucatorii straini asteptau o majorare mai mare, cu cel putin jumatate de punct procentual.

Totusi, pentru ca masurile bancii centrale sa fie eficiente, Consiliul de administratie al BNR mentine propunerea - prezentata in noiembrie 2007 - unui mix de politici economice, care include contrinuarea reformelor structurale, o politica monetara restrictiva si o politica fiscala mai aspra.

Masurile administrative au fost luate atat pentru cresterea eficientei deciziilor de  politica monetara, dar si pentru a aduce politica monetara aproape de tinta anuata cu trei ani in urma de BNR, de a actiona doar prin parghia dobanzii cheie, a explicat guvernatorul.

"Aceste masuri mai au un scop, acela de a ne apropia de politica Bancii Centrale Europene", a mai spus Isarescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: