Citigroup ia in calcul vanzarea de active in valoare de 400 miliarde dolari

Data publicarii: 09-05-2008 | International

Gigantul bancar Citigroup Inc. va indentifica vineri active non-esentiale in valoare de aproximativ 400 miliarde dolari ce ar putea fi vandute ca parte a unui efort de reducere a costurilor, a anuntat cotidianul Financial Times pe pagina sa web.

Financial Times, citand surse avizate, a anuntat ca procesul de vanzare ar putea dura mai multi ani, iar anumite holdinguri non-esentiale ar putea chiar sa nu fie vandute niciodata.

Articolul afirma ca directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, va confirma vineri, cu ocazia unei intalniri cu analistii, promisiunea bancii de a reduce baza de cheltuieli a Citi, de peste 60 miliarde dolari, cu aproximativ 20%.

Sub conducerea lui Pandit, care a preluat acest post in decembrie dupa demisia lui Chuck Prince si a altor inalti responsabili, Citigroup a vandut mai multe unitati periferice, inclusiv divizia de leasing si reteaua de carduri de credit Diners Club.

Au existat informatii conform carora Citi a incercat vanzarea diviziei Primerica, specializata pe asigurari de viata si investitii.

Analistii a speculat ca Citigroup ar putea sa isi vanda operatiunile de retail bancar din Germania si Brazilia, precum si alte afaceri si participatii din Asia, conform Financial Times.

Citigroup a fost lovita grav de catre criza creditelor, raportand pierderi pentru doua trimestre consecutiv, banca fiind nevoita sa stranga peste 40 miliarde dolari de la investitori dupa ce a fost afectata de deprecieri de active si provizioane in valoare de multe miliarde de dolari.

Titlurile Citi s-au depreciat cu aproximativ 55% in ultimele cinci luni.

Reducerile de cheltuieli sunt asteptate a proveni dintr-o reforma drastica a sistemelor tehnologice informationale precum si din concedieri masive, scrie Financial Times.

Costurile sunt menite a readuce grupul bancar pe profit.

Surse avizate au precizat ca Pandit este asteptat a spune analistilor ca nivelul castigurilor din activitatea de baza a Citigroup va reveni la o marja anuala de crestere de 10% in anii ce vor urma.

Citigroup, cea mai mare banca americana, a avut pierderi nete de 5,1 miliarde dolari in primul trimestru din 2008, adica de 1,02 dolari/actiune, dupa afisarea unor deprecieri de active de 6 miliarde dolari inainte de impozitare si a altor costuri.

NewsIn