Investitorii s-au speriat de mafia din Bulgaria si isi muta afacerile in Romania

Data publicarii: 12-05-2008 | Economie

Investitorii straini s-au speriat de mafia bulgareasca si se gandesc serios sa-si mute afacerile in Romania. Oamenii de afaceri au declarat ca nivelul ridicat al coruptiei creeaza un mediu impropriu pentru investitii in tara vecina.

Situatia din Bulgaria, din punct de vedere al climatului de afaceri, este mult mai grava decat in Romania, deoarece politicienii si magistratii bulgari sunt in stransa legatura cu mafiotii, au declarat oameni de afaceri, sub protectia anonimatului.

Investitorii spun ca este aproape imposibil sa mai faca afaceri in Bulgaria fara sa dea mita. Crimele in stil mafiot si afacerile ilegale din Bulgaria au adus critici severe inclusiv de la Bruxelles, clasa politica de la Sofia fiind acuzata de lipsa unor reforme reale in domeniul justitiei. Sofia se mandreste, insa, ca in ultimii doi ani a atras anual investitii straine de circa 6 miliarde de euro, dar economistii spun ca ceea ce ingrijoreaza este calitatea si structura investitiilor.

Anul trecut, aproape jumatate din fonduri au mers in constructii si afaceri imobiliare, care, potrivit sondajelor, au devenit tintele din piata pentru crima organizata si spalarea banilor.

Nici bulgarii de rand nu vad cu ochi buni situatia economica a tarii. Sondajele de opinie arata ca deja coruptia a depasit salariile mici in clasamentul celor mai mari probleme, iar un sondaj al Bancii Mondiale arata ca 46% dintre companii considera coruptia cel mai serios obstacol in mediul de afaceri.

Chiar daca si la noi exista probleme de coruptie, investitorii cred ca situatia este mult mai stabila si, din acest motiv, sunt decisi sa isi mute afacerile in Romania.

The Money Channel

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: