Sulfina Barbu: Tariceanu minte cand sustine ca taxa auto se va returna

Data publicarii: 14-05-2008 | Politica

Presedintele Organizatiei de Femei a PD-L, Sulfina Barbu, l-a acuzat marti pe primul-ministru ca "minte grosolan" atunci cand spune ca sumele incasate deja din taxa de prima inmatriculare vor fi returnate, tinand cont ca se inapoiaza numai diferenta intre aceasta si noua taxa de poluare.

"Calin Popescu Tariceanu minte grosolan cand spune ca vor fi returnate sumele incasate din taxa auto intrucat, prin Ordonanta 50 din aprilie 2008, se prevede returnarea doar a diferentei dintre cuantumul taxei incasate deja de stat si cuantumul noii taxe instituite prin actul normativ amintit. Avand in vedere ca pentru masinile noi, noua taxa auto este mai mare decat prima, este clar ca persoanele fizice si juridice care au achizitionat masini noi in ultimul an si jumatate nu vor primi niciun ban de la guvern", a spus Sulfina Barbu.

Presedintele Organizatiei de Femei a PD-L - si fost ministru al mediului - si-a manifestat satisfactia pentru votul dat de Senat pentru proiectul de lege initiat de democrat-liberali pentru anularea taxei auto si returnarea banilor catre cei care au platit-o deja, dar a avertizat ca proiectul ar putea fi blocat la Camera Deputatilor sau la Guvern pana cand actualul Executiv isi va termina mandatul.

"Cunoscand comportamentul actualului guvern, chiar si dupa adoptarea aceastei legi de catre Camera Deputatilor - presupunand ca, prin vointa lui Bogdan Olteanu si a lui Viorel Hrebenciuc ar ajunge in aceasta legislatura pe ordinea de zi - pentru a intra in vigoare, legea are nevoie de normele metodologice ale aplicarii ei. Acestea intra strict in responsabilitatea Guvernului, care poate amana pana la calendele grecesti publicarea normelor", a aratat Sulfina Barbu. Ea a afirmat ca PD-L nu a negociat in Senat sustinerea proiectului de lege, tinand cont ca au fost parlamentari de la toate partidele care au votat proiectul de lege.

Plenul Senatului, in calitate de prima camera sesizata, a decis marti, la initiativa PD-L, cu 45 de voturi pentru, sase impotriva si o abtinere, abrogarea articolelor din Codul Fiscal referitoare la taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, ca si restituirea sumelor deja incasate.

Premierul Tariceanu a declarat marti ca Executivul este cu un pas inaintea Senatului in ce priveste taxa auto, intrucat ordonanta de urgenta care reglementeaza problema taxei de poluare prevede returnarea unor sume ce vor fi calculate de Ministerul Finantelor. "Daca ati fi citit Ordonanta de Urgenta referitoare la taxa de poluare, ati fi vazut ca, la dispozitii finale, se vorbeste despre returnarea sumelor ce vor fi calculate de Ministerul Finantelor si care nu se coreleaza cu legislatia acutala. Asa incat Executivul a facut acest pas inainte de a-l face Senatul", a comentat seful Executivului.

Guvernul roman a adoptat la sfarsitul lunii trecute ordonanta de urgenta a taxei de poluare auto, care inlocuieste vechea taxa de prima inmatriculare. Noua taxa se va aplica incepand cu 1 iulie, data de la care cei care au platit vechea taxa de prima inmatriculare pot solicita restituirea diferentei. Vechea taxa, inca in vigoare pana la 1 iulie, a fost aplicata de la 1 ianuarie 2007.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: