Guvernul analizeaza modificarea legii pensiilor, pentru eliminarea inechitatilor pe grupele de munca

Data publicarii: 15-05-2008 | Economie

Cea mai mare problema a sistemului public de pensii, in opinia ministrului Muncii, Paul Pacuraru, nu este nivelul compensatiilor, ci inechitatile dintre grupele de munca, de aceea Guvernul va analiza, potrivit unui memorandum semnat miercuri, modificarea legii privind sistemul public de pensii.

"Pe vechea lege a pensiilor, problema grupelor avea o anumita abordare si o recunoastere in ceea ce priveste atat reducerea stagiului de contributie cat si formula de calcul a pensiei, in schimb, in legea 19, grupa de munca, anii de activitate desfasurati in grupa de munca, grupa I sau a II-a, au avut o recunoastere doar in ceea ce priveste reducerea stagiului", a declarat ministrul dupa sedinta de miercuri a Executivului.

Cu alte cuvinte, desi se poate iesi mai repede la pensie, in functie de anii lucrati in grupa de munca, in formula de calcul nu se regaseste un punctaj a perioadei lucrate in conditii grele.

"Aceasta inechitate deranjeaza foarte mult pentru ca cei care s-au pensionat inainte de aprilie 2001 beneficiaza de un tratament preferential in raport cu cei care s-au pensionat pe Legea 19, iar operatiunea de recalculare a pensiilor infiintata in 2005 nu a corectat aceasta inechitate, oamenii au ramas cu aceasta nemultumire", a precizat Pacuraru.

Ministrul a adaugat, insa, ca problema inechitatilor este greu de rezolvat, fiindca efortul financiar ar fi unul consistent. "Acest efort este foarte mare din cauza faptului ca, in Romania anului 1990, lucrasera in grupa I sau a II-a de munca aproximativ 400.000-500.000 de persoane - aceste locuri erau riguros limitate. Nu puteai trece in grupa de munca, desi lucrai in conditii grele, decat daca cineva elibera locul respectiv", a adaugat ministrul Muncii.

In sedinta de Guvern de miercuri, s-a decis ca ministerul Muncii sa inceapa, in Casa Nationala de Pensii, o serie de teste si simularea costurilor fiecareia din solutiile posibile, pentru corectarea inechitatilor. Pacuraru recunoaste, insa, ca banii nu se vor gasi peste noapte. "Prin diverse alocari financiare poti sa incerci sa repari aceasta inechitate, ceea ce nu inseamna ca vom putea gasi maine foarte multi bani, pentru ca toate cele aproximativ 1,8 milioane persoane, care au dreptul la evaluarea financiara si din perspectiva anilor de grupa de munca, vor gasi o recunoastere maximala, astfel ca toata lumea sa aiba satisfactia totala", a adaugat ministrul.

La sfarsitul lunii mai, oficiali din ministerul Muncii vor prezenta, in Guvern, rezultatele analizelor si simularilor, optiunile pe care le are ministerul si evaluarile facute impreuna cu specialistii Finante in privinta costurilor. Pacuraru a recunoscut, insa, ca bugetul asigurarilor sociale are, in primele patru luni de executie, un excedent mic. Daca la asta se adauga si obligatia pilonului II, cu cele doua procente care trebuie transferate pentru administrare privata, asigurarea fondurilor pentru eliminarea inechitatilor pe grupele de munca devine problematica.

NewsIn

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: