Produsul intern brut din zona euro a fost peste asteaptari in primul trimestru din 2008

Data publicarii: 15-05-2008 | International

Cresterea economica in zona euro a fost mai mare decat se astepta in primul trimestru din 2008, fata de cele trei luni precedente, in principal datorita performantelor robuste ale economiei germane, cea mai puternica din Europa, potrivit statisticilor, informeaza Reuters.

PIB-ul in cele 15 state ce folosesc moneda europeana a crescut cu 0,7% in perioada ianuarie-martie, fata de trimestru precedent marcand o crestere de 2,2% pe an, potrivit biroului de statistica al Uniunii Europene.

Rezultatele au fost peste estimarile analistilor, comparativ cu cresterea de 0,4% in ultimele trei luni din 2007.

Economistii si Comisia Europeana (CE) au estimat o crestere trimestriala de 0,5%.

In termeni anuali, economistii se asteptau la o crestere de 1,9%, fata de 2,2% in ultimele luni din 2007.

Potrivit CE, ritmul de crestere economica se va reduce in al doilea trimestru pe fondul conditiilor dificile de creditare, a incetinirii cresterii economice mondiale, a aprecierii euro si a majorarii preturilor la bunurile de consum, fiind de 1,7% pentru 2008, fata de 2,6% in 2007.

PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,5% in primul trimestru, depasind asteptarile.

PIB-ul din Franta, cea de-a doua economie din zona euro, a crescut cu 0,6%, depasind asteptarile.

Eurostat a confirmat ca inflatia din zona euro in luna aprilie s-a temperat la 3,3%, de la nivelul record de 3,6% inregistrat in martie.

Inflatia in luna aprilie a fost de 0,3%, fiind alimentata de o crestere de 1% a preturilor la energie si o crestere de 0,5% a costurilor la alimente, alcool si tutun.

Preturile la energie au crescut cu 10,8% in aprilie, iar cele la alimente, alcool si tutun cu 5,4%.

Banca Centrala Europeana (BCE) doreste ca inflatia anuala sa fie sub 2%, insa a mentinut rata dobanzii neschimbata de la jumatatea anului 2007, deoarece se asteapta ca cresterea inflatiei sa fie temporara.

NewsIn

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: