Oficialii estimeaza o productie record de 8 milioane tone de grau

Data publicarii: 16-05-2008 | Economie

Oficiali din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) se asteapta la o productie de grau de opt milioane de tone, insa reprezentantii fermierilor cred ca este devreme pentru estimari, iar o astfel de recolta este posibila doar in cazul in care vremea ramane favorabila.

In contextul in care pe plan international se vorbeste tot mai mult de o criza a alimentelor si implicit de scumpirea acestora, Romania ar putea inregistra, datorita vremii favorabile de pana acum, o productie de grau fara precedent, daca estimarea oficialilor Ministerului Agriculturii se adevereste. Realizarea unei astfel de productii ar avantaja in primul rand marii procatori, dar si consumatorii. Acestia din urma s-ar putea insa sa nu beneficieze de pe urma productiei record, daca producatorii vor considera ca este mai avantajos sa-si exporte marfa.

Anul trecut, peste 60 % din culturile agricole au fost distruse de seceta, iar Romania a obtinut o productie de grau de trei milioane de tone, fiind apreciata de specialisti drept cea mai mica din 1940. Pentru acest an, specialistii MADR si fermierii se asteapta la productie buna, insa estimarile sunt diferite. Astfel, in timp se oficialii ministerului spun ca este foarte posibil ca in acest an sa se obtina "o productie de grau de exceptie", reprezentantii femierilor sunt mai rezervati si cred ca este prea devreme pentru a estima productia de grau din acest an.

"Tinand cont ca starea vegetatiei este foarte buna, ne asteptam la o medie de 4.000 de kilograme de grau la hectar, ceea ce ar insemna o productie de sapte-opt milioane de tone. Aceasta ar reprezenta o productie de exceptie, o productie fara precedent, care ar veni dupa un an de seceta extrema, de asemenea fara precedent", a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu.

Potrivit fostului ministru al agriculturii, Ilie Sarbu, cea mai mare productie de grau, respectiv de 7,8 milioane de tone, a fost obtinuta in 2004, cand s-a realizat o productie medie de 3.403 de kilograme la hectar. Fostul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, apreciaza ca pot fi obtinute opt milioane de tone, insa depinde de conditiile meteo.

Reprezentantii fermierilor recunosc ca starea vegetatiei este foarte buna, dar cred ca nu se poate face o estimare corecta a productiei cu doua luni inainte de campania de recoltare.

"Graul arata frumusel, dar este greu sa estimezi ce productie se va obtine. Recolta incepe la mijlocul lunii iulie si daca, de exemplu, vine o grindina la inceputul lunii iunie, nu mai strangi nimic. In principiu, ar putea sa fie un an agricol bun, dar noi nu prea avem curajul sa ne facem socoteli pana nu ne vedem cu recolta stransa", a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania LAPAR, Marcel Cucu.

Presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Viorel Matei, a estimat ca Romania va realiza in acest an cel mult 4,8 milioane de tone de grau.

"Daca totul merge bine, s-ar putea obtine o productie de grau buna, dar nu mai mult de 2.300-2.400 de kilograme la hectar, adica o productie de grau de 4,8 milioane de tone de grau. Anul agricol 2008 ar putea sa fie satisfacator ca productie, iar fermierii ar putea obtine si beneficii", a spus Viorel Matei.

Potrivit presedintelui Rompan, Aurel Popescu, este greu de crezut ca Romania va obtine opt milioane de tone, potrivit estimarilor MADR, dar daca aceasta productie se va realiza, ar fi posibil ca jumatate din cantitate sa fie exportata.

"Este greu de crezut ca putem sa realizam opt milioane de tone de grau. Exista doua retineri, anume suprafata mica insamantata anul trecut (circa doua milioane de hectare-n.red) si faptul ca nu stim daca vremea va tine cu noi. Daca s-ar obtine aceasta productie, peste necesarul de consum care este de patru milioane de tone, Romania ar putea exporta diferenta", a spus Aurel Popescu.

Acesta a precizat ca daca s-ar obtine o productie dubla fata de necesarul de consum, exista varianta ca pretul graului sa scada, astfel incat este necesar ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ( MADR) sa mentina sistemul de interventie pe piata cerealelor. In ceea ce priveste evolutia pretului in ultimul an, Popescu a mentionat ca o tona de grau s-a scumpit de la 130 de euro, la peste 280 de euro, in intervalul mentionat.

Potrivit unei analize data publicitatii de catre Reuters, la sfarsitul lunii aprilie, Ucraina, Romania si Bulgaria ar trebui, potrivit analistilor, sa se astepte in acest an la cresteri solide ale recoltelor de cereale, de pana la 70%, ca urmare a conditiilor meteorologice bune. Astfel, in Romania, productia la hectar ar trebui sa isi revina, dupa ce a atins un minim al ultimilor patru ani in 2007, permitand recoltei de grau sa ajunga la un nivel de circa sapte milioane tone, de peste doua ori mai mare decat cea de anul trecut.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: