Cum au grija marile companii de angajatii valorosi: Top-managerul, bibelou de portelan

Data publicarii: 16-05-2008 | HR/Cariere

Top-managerul, acea persoana care prin competentele sale aduce profituri uriase marilor companii, a incetat de mult sa mai fie tratat ca un simplu angajat, noteaza Gandul. Marile corporatii, care si-au deschis filiale si la noi in tara, se dau acum peste cap ca angajatii lor de top sa dispuna de tot confortul psihic si fizic posibil, asta, bineinteles, pentru a le crea premisele unei maxime eficiente in munca. In jurul acestei preocupari a corporatiilor, s-au dezvoltat afaceri in sine, intretinerea angajatului valoros aducand profituri serioase celor ce se ocupa de asta.

Pe langa beneficiile elementare de care se bucura un top-manager (masina, casa), compania are grija ca acesta sa nu clacheze in urma orelor prelungite de munca, oferindu-i consiliere psihologica, daca are nevoie, abonament la sala de fitness sau la salonul de masaj, nutritionistul propriu, ca sa nu fie stanjenit de problemele fizice pe care le aduce un program incarcat. Iar, daca problema este grava, cei mai buni medici de la cele mai bune clinici private ii stau la dispozitie, gata sa-l puna cat mai repede pe picioare.

Angajatul valoros, tratat inainte sa se imbolnaveasca

Din start, pachetul medical de care dispune un top-manager include mult mai multe servicii ca unul obisnuit. Angajatii de top de la companii ca Romtelecom, Raiffeisen Bank sau Coca Cola au la dispozitie non-stop o echipa de medici de la Centrul Medical Unirea (CMU), care se ocupa cu prioritate de problemele lor. In afara tratarii angajatilor, serviciul "Medical Adviser" oferit de CMU se ocupa cu identificarea din timp a problemelor ce ar putea aparea.

"Fiecare companie care are contract cu noi are alocat un medic cu sarcina de a identifica oamenii cu probleme speciale de sanatate. Identificam care sunt riscurile medicale; intr-o firma in care se lucreaza 14 ore pe zi vor fi, desigur, probleme de stres. Intr-o companie unde media de varsta este mai ridicata pot aparea probleme cardiovasculare. Pot aparea chiar si probleme legate de ergonomie, in companiile unde se sta mult la birou. Medicul are sarcina de a evalua si preveni aceste riscuri", spune directorul executiv al CMU, Sergiu Negut.

Top-managerul, indemnat sa se hraneasca sanatos

Companii ca BRD, Philip Morris Romania sau Orange beneficiaza de serviciile centrului Medicover, unde, pe langa pachetele medicale standard (consultatii, servicii de urgenta, administrarea completa a cazurilor care presupun spitalizare si interventii chirurgicale) se pune o mare baza pe programele suplimentare (nutritie, renuntare la fumat, fizioterapie). Programele de nutritie ale Medicover au avut si cel mai mare succes printre firmele care au achizitionat pachetele medicale ale centrului.

Un program de nutritie include o evaluare a starii generale de sanatate si a starii de nutritie a organismului. Regimul pe care angajatul de top il va urma va fi supravegheat de un medic diabetolog/nutritionist si, la nevoie, de un psiholog, daca pacientul nu-si poate lua mintea de la mancarea nesanatoasa. De altfel, psihologii de la Medicover ofera marilor companii si programe de evaluare a stresului organizational. "Este un program oferit de Medicover clientilor sai corporatisti care se bucura de succes in special in multinationale, unde presiunea si incarcarea zilnica este foarte mare. Este un instrument util atat pentru angajator, care afla de problemele ce perturba procesele din organizatie, cat si pentru angajati care beneficiaza de rezultatele acestui program", spune directorul medical al Medicover, Violeta Diaconita.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: