Sever Muresan: Banca Dacia Felix nu a intrat in faliment, ci a fost cedata

Data publicarii: 18-05-2008 | Finante-Banci

Omul de afaceri Sever Muresan a sustinut, duminica, faptul ca Banca Dacia Felix, in legatura cu care este judecat pentru inselaciune, nu a intrat niciodata in faliment, ci a fost cedata altei banci, dupa ce a avut probleme cu acordarea de credite fara garantii.

"Banca Dacia Felix a fost transferata catre alte identitati. Dupa cum stiti, Dacia Felix si-a schimbat numele in Eurom Bank, care a vandut actiunile catre Leumi Bank, care este o institutie respectabila, dar nu stie ce a cumparat. Banca Dacia Felix nu a fost prejudiciata, singurul lucru care s-a dorit a fost anularea participarii SM Invest (n.r. Sever Muresan Invest) la Dacia Felix. Banca nu a disparut, ci doar a fost cedata. Ea nu a intrat niciodata in faliment", a sustinut omul de afaceri Sever Muresan in cadrul unei conferinte de presa organizate duminica, la o zi dupa intoarcerea sa in tara.

Omul de afaceri a afirmat ca probleme Bancii Dacia Felix au aparut dupa ce a fost adus ca investitor un anume Ilie Mania de catre persoane pe care nu le-a nominalizat. Muresan a sustinut ca, de fapt, acest Mania nu a investit nici un leu in banca, ci doar a beneficiat de bani din conturile acesteia.

Sever Muresan a mai declarat ca dosarul sau de evaziune fiscala din Franta a inceput in baza unui "denunt anonim din 1995 facut din interiorul Bancii Dacia Felix".

"Autoritatile romane au semnat acel mandat de arestare (n.r. din 2007) emis de judecatorul de instructie si procurorul din Franta fara nici o rezerva. Am constatat ca este de ajuns ca acele mandate de arestare europene sa fie completate corect pentru ca autoritatile romane sa semneze mandatul fara a verifica daca exista vreo proba impotriva cetateanului roman", a declarat Sever Muresan.

Un alt participant la conferinta de presa de duminica, profesorul Ion Coja, membru al Uniunii "Vatra Romaneasca", a declarat ca infiintarea Bancii Dacia Felix s-a facut la initiativa membrilor acestei uniuni din Ardeal. Acesta a sustinut ca prabusirea Bancii Dacia Felix ar fi fost ghidata de anumite cercuri de interese.

"In urma cu cativa ani, i-am spus presedintelui bancii, Ion Sima, despre ceea ce stiam in legatura cu decaderea bancii. Acesta mi-a spus ca stie si ca a cerut sprijin de la presedintele Ion Iliescu si de la Guvernatorul BNR, sprijin despre care mi-a spus ca nu l-a primit, ci, din contra, a primit mai multe lovituri si din aceasta zona", a declarat prof. Ion Coja despre falimentul Banca Dacia Felix.

La randul sau, generalul (r) Mircea Chelaru a declarat ca "o justitie recunoscuta" a reusit sa "restituie un adevar" care in tara nu s-ar fi reusit, referindu-se la achitarea lui Sever Muresan de justitia franceza pentru acuzatia de evaziune fiscala.

De asemenea, fostul ministru al Apararii, generalul (r) Nicolae Spiroiu a declarat, in cadrul conferintei la care a participat in calitate de sustinator a lui Sever Muresan, ca omul de afaceri roman ar fi o victima.

In ceea ce priveste problemele pe care le are cu plangerea facuta de un fost angajat, elvetianul Rolf Guering, care il acuza de tentativa de omor, Sever Muresan l-a acuzat pe acesta ca "a spoliat" activele mai multor firme ale sale din Elvetia.

Mai mult, omul de afaceri roman a aratat ca nu crede ca Guering a facut toate acestea singur. "Vreau sa va dau doar un exemplu. In momentul in care Rolf Guering a fost arestat in Romania pentru pedofilie, am aflat ulterior ca, in perioada in care era arestat, el a transferat din conturile uneia din societatile din Elvetia catre Banca Dacia Felix 15 milioane de dolari. Va dati seama si dumneavoastra ce inseamna un transfer de un asemenea nivel pentru un arestat. Dupa aceea, acuzatia lui Guering din pedofilie s-a schimbat in homosexulitate, iar el s-a intors in Elvetia", a declarat Sever Muresan.

Omul de afaceri Sever Muresan s-a intors, sambata, 17 mai, in Romania, dupa ce in februarie a fost pus in libertate, dupa noua luni, de autoritatile judiciare din Franta, care il ancheteaza pentru mai multe infractiuni si pentru ca un fost angajat ar fi reclamat ca romanul ar fi ordonat uciderea sa.

Sever Muresan a sosit pe Aeroportul Otopeni, sambata, cu o cursa Tarom, de la Paris, in jurul orei 14.30. El a fost asteptat de sotia sa si de mai multi prieteni, dar si fostul sef al Marelui Stat Major al Armatei, generalul in rezerva Mircea Chelaru.

El a fost trimis in Franta pe 21 mai 2007. Decizia a fost luata pe 22 martie 2007 de Curtea de Apel Bucuresti, care a dispus executarea unui mandat de arestare emis pe numele omului de afaceri de Parchetul de pe langa Tribunalul de Mare Instanta din Lille in februarie anul trecut. Hotararea Curtii a fost confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania.

In acest dosar, Muresan este acuzat de anchetatorii francezi de comiterea infractiunilor de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, spalare de bani in mod organizat, asociere in vederea savarsirii infractiunii de omor, asociere pentru comiterea infractiunilor de santaj, fals si uz de fals.

Potrivit sotiei omului de afaceri, Anca Zaharescu, un verdict in acest caz este asteptat in luna iunie, insa solutia ar putea fi favorabila lui Sever Muresan, atat timp cat judecatorul de instructie de la Lille a fost cel care i-a dat voie acestuia sa paraseasca Franta.

In al doilea dosar intrumentat de anchetatorii francezi, omul de afaceri roman a fost gasit nevinovat. In decembrie 2007, Curtea de Apel de la Dijon a desfiintat sentinta Tribunalului din Dijon din 2004 prin care Sever Muresan era condamnat la inchisoare pentru evaziune fiscala. Astfel, sotia lui, Anca Zaharescu, a declarat, pentru NewsIn, ca autoritatile judiciare ar fi ajuns la concluzia ca trebuie sa-i restituie lui Sever Muresan aproximativ 5 milioane de euro in acest dosar.

Pe 7 iunie 2007, Curtea de Apel Bucuresti a decis punerea in executare a acestui al doilea mandat de arestare european pe numele lui Sever Muresan, care fusese emis de Parchetul de pe langa Curtea de Apel din Dijon pentru evaziune fiscala.

Mandatul european de arestare se refera la o sentinta pronuntata pe 21 aprilie 2004, prin care omul de afaceri roman a fost condamnat la un an si jumatate de inchisoare pentru evaziune fiscala (sustragerea frauduloasa si voluntara de la stabilirea si plata partiala a impozitului pe venit).

Instanta din Dijon a cerut extradarea lui Muresan inca din 2004, dar acest lucru nu a fost posibil. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a permis, apoi, extradarea lui in interiorul Uniunii Europene.

Numele lui Sever Muresan este legat de devalizarea Bacii Dacia Felix, pentru care a fost arestat, in 1999, in Ungaria, in baza unui mandat de arestare international emis de un judecator de instructie elvetian. Romanul a fost transferat in Elvetia, unde dupa un an a fost condamnat de Curtea Corectionala din Geneva la trei ani si jumatate de inchisoare, intr-un caz de escrocherie in valoare de 25 de milioane de dolari in detrimentul Bancii Dacia-Felix. Sever Muresan a fost acuzat ca a deturnat cu complicitatea unui bancher roman si a societatilor sale bunurile depuse la Geneva de aceasta banca.

In Romania, in decembrie 1999, Judecatoria Suceava a dispus arestarea lui Sever Muresan, iar Ministerul roman al Justitiei a declansat procedura de extradare din Elvetia a lui Sever Muresan. Insa, in iunie 2001, instanta romana l-a eliberat pe Muresan, afirmand ca poate fi judecat in stare de libertate. Acesta si-a continuat afacerile in Romania, a scris presa.

In prezent, Sever Muresan este judecat la Constanta intr-un dosar in care a fost trimis in judecata de procurori pentru inselaciune in legatura cu falimentul Bancii Dacia Felix. Procesul va fi reluat luni, 19 mai, de Tribunalul Constanta, dupa mai multe amanari.

NewsIn

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: