BERD majoreaza estimarile cresterii economice din estul Europei si avertizeaza asupra inflatiei

Data publicarii: 19-05-2008 | Economie

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a urcat estimarile privind cresterea economica din 2008 pentru statele din estul Europei si din fostul bloc sovietic, la aproximativ 6%, relateaza Reuters.

Motivul revizuirii estimarilor a fost rezistenta de care au dat dovada aceste state in fata problemelor economice globale. BERD a avertizat, insa, asupra riscurilor inflationiste.

"Inflatia care a ajuns acum la un procent de doua cifre in multe state, este problema care la ora actuala aduce cele mai mari presiuni", arata raportul previziunilor economice publicat de BERD la intrunirea anuala care a avut loc in capitala Ucrainei.

"Daca nu se va lua nici o masura, inflatia ar putea crea spirale riscante pret-salariu, dezechilibre ale cursului de schimb sau ar putea genera un raspuns dur din partea responsabililor de politica monetara", se arata in raportul care evidentiaza o performanta solida economica, in ciuda deteriorarilor aduse economiei globale de turbulentele de pe pietele internationale ale creditelor.

Banca, fondata in 1991 pentru a ajuta statele din fostul bloc sovietic sa devina economii de piata complet functionale, a anuntat in ianuarie ca si-a redus previziunile pentru cresterea anuala in regiune la 5-5,5%, fata de estimarea anterioara de 6,1%.

Desi creditorul multilateral si-a urcat previziunile de crestere economica la "aproximativ 6% in acest an", acest lucru marcheaza, inca, o incetinire fata de cresterea de 7,3% inregistrata anul trecut de regiunea bogata in marfuri, odata cu dezvoltarea spectaculoasa a economiei globale.

BERD a atribuit aceasta incetinire mai multor factori, iar primul dintre acestia a fost cresterea preturilor.

"Incetinirea anticipata reflecta o crestere foarte rapida a preturilor de consum, care vor afecta cel mai probabil veniturile populatiei si consumul, in special in fostele state sovietice", se arata in raport, care atrage atentia ca regiunea ar putea incepe sa fie marcata de criza globala a creditelor.

"Un mediu international de finantare mai restrictiv, dublat de cresterea dobanzilor cu scopul combaterii inflatiei, ar putea reduce cresterea creditarii interne si ar putea limita sporirea investitiilor interne. In plus, potrivit asteptarilor, incetinirea cresterii economice va reduce cererea de importuri de la parteneri comerciali cheie, precum statele din zona euro", se arata in raportul BERD.

Institutia considera ca aceasta criza internationala a creditelor a avut doar un impact limitat asupra regiunii, pentru ca bancile au avut expuneri reduse pe activele structurate din piata ipotecara a Statelor Unite - ale caror preturi in scadere au condus la o blocare a lichiditatii de pe pietele financiare.

Insa, unele state precum Kazahstanul au avut de suferit pentru ca bancile au avut dificultati in a asigura fondurile necesare pe pietele globale de obligatiuni.

"Previziunile privind cresterea economica s-au deteriorat puternic in Kazahstan, unde creditele din sectorul privat ar putea stagna in termeni reali in acest an", arata raportul BERD. Zona baltica si sud-estul Europei ar putea suferi la randul lor de pe urma fluxurilor reduse de capital, pe fondul nevoii semnificative de finantare externa. 

Intre timp, restrictionarea politicii monetare si reglementarile prudentiale de combatere a inflatiei in zona batica si Europa Centrala au determinat BERD sa isi revizuiasca in scadere previziunile privind cresterea economica din aceste state, la 4,7%, cu jumatate de punct procentual mai putin decat estimase in noiembrie.

Cresterea estimata de BERD pentru sud-estul Europei este de 5% in acest an, fata de asteptarile din noiembrie, de 6%. In contrast, previziunile de cresteri pentru fostele state sovietice au fost mentinute la 7%, cat estimase BERD in noiembrie. 

BERD a cerut masuri suplimentare de stimulare a ofertei, care sa fie adoptate impreuna cu cele macroeconomice de politica monetara, pentru mentinerea preturilor.

Banca a mai insistat asupra investitiilor mai mari in proiecte legate de eficienta energetica, pentru a atenua impactul preturilor din ce in ce mai mari la energie si a mentionat ca ar trebui pastrata atentia asupra pietelor agricole.

"Aceasta ar putea include reforme ale pietelor terenurilor, investitii in facilitati de stocare si infrastructura folosite de companiile agricole si liberalizarea vanzarilor interne cu ridicata sau cu amanuntul. In contrast, controlul preturilor ar putea fi ineficiente", au spus oficialii BERD.

"Mentinerea comertului de marfuri agricole departe de restrictii este in interesul comun al consumatorilor si al producatorilor din toate statele aflate in tranzitie", arata raportul.

NewsIn

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: