Romanii care vor sa ramburseze anticipat un imprumut nu vor mai plati taxa de penalizare

Data publicarii: 19-05-2008 | Finante-Banci

Romanii care vor sa ramburseze anticipat un imprumut nu vor mai plati taxa de penalizare. Specialistii in drept civil spun ca acest comision este abuziv, iar Uniunea Europeana a decis sa il elimine, in urmatorii doi ani. In cazul leasing-ului rambursarea anticipata costa mai mult. Conform contractului, clientii care platesc in avans vor suporta, pe langa taxa de penalizare si o serie de consecinte fiscale.

Taxa perceputa pentru plata in avans a datoriei poate ajunge chiar pana la 7%. Exista doua banci care au exclus comisionul de rambursare anticipata, dar asta nu inseamna costuri mai mici pentru clienti. In astfel de cazuri, banca percepe un comision initial mai ridicat.

Exista institutii de credit care elimina penalizarea dupa cativa ani de la acordarea imprumutului. Unele credite pot fi rambursate in avans bancii chiar dupa primul an, fara comision. O alta schema de penalizare practicata de banci este aceea a comisioanelor descrescatoare. Deocamdata, insa, singura solutie pentru clientii care nu vor sa plateasca taxa de rambursare anticipata este sa dea banca in judecata. 
 
Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: