Agentiile de colectare a creantelor au o cifra medie de afaceri de 11 milioane de euro anual

Data publicarii: 19-05-2008 | Afaceri

Media cifrei de afaceri a agentiilor de colectare a creantelor din Romania este estimata la 11 milioane de euro anual, fiind considerata o piata in crestere insa sub nivelul celei din Polonia unde sunt inregistrate peste 100 de agentii de colectare in timp ce in Romania sunt maxim 20.

"Este greu de estimate la cat se ridica nivelul colectarii creantelor in Romania, insa putem aprecia o piata a agentiilor de colectare creante la 11 milioane de euro anual", a declarat directorul departamentului de colectare creante Coface Romania, Constantin Coman.

Potrivit sursei citate, piata de colectare a ajuns la un nivel de dezvoltare destul de ridicat in Romania si in special datorita principalilor jucatori pe aceasta piata, cum ar fi Coface, Eos Ksi, Kruk sau Credit Express. "Nu puteam spune ca acesta este nivelul maxim de maturitate al pietei avand in vedere ca in Polonia sunt peste 100 de agentii de colectare in timp ce in Romania putem vorbi de maxim 20 agentii de colectare", a mai spus Constantin Coman.

El a adaugat ca in Romania din pacate nu exista o legislatie specifica colectarii de creante insa spera ca in perioada urmatoare, prin aportul Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), fondata de Coface, Eos Ksi si Creditreform, sa fie puse in aplicare norme si regulamente asa cum exista in Europa. "Cadrul in care ne desfasuram activitatea este unul legal si legile aplicabile, in special pentru actiunile in instanta, sunt reglementate de norme bine puse la punct", a precizat directorul departamentului de colectare creante Coface Romania.

Conform avocatului Calin Zamfirescu, senior partner Zamfirescu Racoti Predoiu, legislatia in materia recuperarii creantelor o constituie Codul Civil si Codul de Procedura Civila (dreptul comun).

"Trebuie mentionata si legea nr. 85/2006, privind procedura insolventei. Exista acte normative care reglementeaza o procedura simplificata de recuperare a creantelor - OG nr. 5/2001, a somatiei de plata si OUG nr. 119/2007, pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contractele comerciale (dispozitii speciale). Ultimul act normativ amintit transpune in dreptul intern dispozitiile Directivei comunitare nr. 2000/35/CE. Cele doua ordonante asigura cadrul legislativ favorabil recuperarii cu celeritate a creantelor, creditorul avand optiunea intre a apela la calea oferita de dreptul comun sau de legile speciale", a declarat Calin Zamfirescu.

Conform Coface Romania, in 2007 compania a colectat peste 20 milioane de euro, iar in anul 2008 si-a propus o crestere de 100%. Colectare creantelor este cel mai dinamic segment in activitatea Coface, acest business line crescand cu 100% de la an la an.

Compania detine o cota de piata pe colectarea creantelor de 30%.

"Pe piata exista suficient loc, insa este foarte dificil deoarece clientii deja beneficiaza de oferte avantajoase si de o calitate a serviciului de colectare la standard inalt. Concurenta pe acest segment de servicii s-a inasprit si va fi o competitie continua", a completat Constantin Coman.

Coface Romania face parte din Coface Holding si a afisat pentru 2007 o cifra de afaceri de 3,3 milioane de euro.

Coface Holding a obtinut anul trecut un profit net de 204 milioane euro, in crestere cu 36,3% fata de 2006. Profitul operational al Coface Holding a crescut anul trecut cu 15,3% fata de 2006, pana la 279 milioane euro.

Coface Holding, companie creata in iulie 2007 prin fuziunea dintre Coface si Natixis Factor, si-a sporit anul trecut afacerile cu 7,8% la 1,57 miliarde euro, cel mai rapid ritm de crestere fiind inregistrat de segmentul de factoring - de 22,4% pana la 210 milioane euro.

In 2007, aproape 60% din cifra de afaceri a Coface Holding a fost realizata in afara Frantei, iar compania a inregistrat cresteri in toate zonele geografice, cu exceptia Marii Britanii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: